Twinkle | Digital Commerce

Amazon noteert miljardenwinst

2018-02-02
23911344
  • [nieuws]
  • 1:24

Amazon kan terugkijken op een goed jaar, afgesloten met een winst van 3,0 miljard dollar. De omzet groeide in 2017 met 31 procent, tot 177,9 miljard dollar. Vooral het laatste kwartaal was buitengewoon goed.

Voor het eerst boekte Amazon meer dan een miljard dollar winst (net income) in één kwartaal; de teller in Q4 bleef staan op 1,86 miljard dollar ofwel 1,49 miljard euro. Dat is, ter vergelijking, maar iets minder met de hele jaaromzet van bol.com.

Winst

De winstgroei is mede te danken aan de belastingmaatregelen van president Trump, die het bedrijf overigens regelmatig in een kwaad daglicht stelt.

Amazon dankt veel van zijn winst aan Amazon Web Services (AWS), waarmee technische en logistieke investeringen in de retailtak kunnen worden gedaan.

Omzet

De omzet van Amazon kwam afgelopen kwartaal ruim boven de 60 miljard dollar uit. Daarmee groeide de jaaromzet tot een kleine 178 miljard dollar. AWS draagt inmiddels voor 10 procent bij. Hieronder is ook te zien dat vorig jaar 30 procent van de inkomsten buiten het eigen continent werd geboekt, versus 32,3 procent in 2016. Door de overname van Whole Foods zal het Amerikaanse omzetaandeel de komende tijd allicht verder toenemen


Internationale verliezen

De internationale omzetgroei van Amazion mag achterblijven bij de binnenlandse, toch bedraagt deze nog altijd tientallen procenten. Net als de omzetten stapelen echter ook de verliezen over de grens zich op:


Waardevolste bedrijf

Amazon geldt sinds deze week als het meest waardevolle bedrijf ter wereld; het bedrijf is Apple en Google voorbij gestreefd op de jaarlijkse merkenlijst van Brand Finance. Oprichter Jeff Bezos is de rijkste man op aarde.

Lees ook: Amazon ís hier al (26 januari 2017)