Twinkle | Digital Commerce

Amazon opent kassaloze winkel in Seattle

2018-01-22
1000560
  • [nieuws]
  • 1:37

De Amerikaanse e-tailgigant Amazon opent zijn eerste Amazon Go winkel voor consumenten. Bij de slimme super rekenen klanten hun producten af zonder langs een kassa te lopen of producten te scannen.

De shop is te vinden in Amazon's thuisstad Seattle. Consumenten dienen vooraf alleen de Amazon Go app te downloaden en hun smartphone te scannen bij aankomst in de supermarkt. De Just Walk Out-technologie voegt gekozen artikelen direct toe aan een digitaal winkelmandje. Deze worden bij het verlaten van de super via het Amazon-account afgerekend.

Minder rijen en personeel

Amazon Go moet lang in de rij staan bij het afrekenen verleden tijd maken. De winkel heeft minder personeel nodig dan een reguliere super. Het personeel dat in de Amazon Go rondloopt, houdt zich vooral bezig met eten voorbereiden, schappen aanvullen en klanten helpen.

Opening uitgesteld

Amazon kondigde ruim een jaar geleden Amazon Go aan, die bevond zich toen in een concept-fase. De oplevering van de shop stond destijds gepland voor maart 2017 maar werd uitgesteld wegens technische problemen. De winkel bleek op dat moment niet meer dan twintig klanten tegelijkertijd aan te kunnen

Albert Heijn

In Nederland is Albert Heijn bezig met de ontwikkeling van een dergelijke supermarkt. Eind 2018 wil de supermarktketen een pilot starten in een AH to go-filiaal. 'De proef start eind volgend jaar en we weten niet wat de technologie in de tussentijd gaat doen. De ontwikkelingen gaan zo snel', meldde een woordvoerder destijds aan Twinkle.

Amazon Prime

Tegelijkertijd meldt Amazon dat het Prime-abonnement twee dollar duurder wordt. Amerikanen betalen nu 12,99 dollar per maand in plaats van 10,99 voor de dienst. Het jaarlijkse abonnement van 99 dollar blijft hetzelfde. Eerder verhoogde Amazon de abonnementskosten in Duitsland al van 49 euro naar 69 euro per jaar.