Twinkle | Digital Commerce

Rechter beslecht contractcrisis Accell en Fietsenwinkel.nl

2017-12-21
1000562
  • [nieuws]
  • 1:19

Accell hoeft vanaf april volgend jaar niet langer te leveren aan Fietsenwinkel.nl. Dat bepaalde de rechter in een kort geding dat IBG, moedermaatschappij van de fietsenshop, had aangespannen tegen Accell.

Het lukte de leverancier en de retailer, die al een tijd met elkaar in de clinch liggen, niet om tot een nieuwe overeenkomst te komen. De partijen konden het niet eens worden over leveringsvoorwaarden, waarna Accell uiteindelijk in oktober het samenwerkingsverband opzegde, tot verontwaardiging van IBG. De rechter heeft bepaald dat het contract per 6 april 2018 ontbonden is, meldt vaktitel Tweewieler.

Conflict

De onvrede tussen de partijen nam een hoge vlucht toen IBG in 2015 een keten Hans Struijk-winkels verkocht. Dat besluit zorgde voor veel oproer onder fietsenhandelaars, die zich niet alleen stoorden aan de lage prijzen van Fietsenwinkel.nl, maar ook van mening waren dat de fietsenhandel niet uitsluitend online bedreven kan worden. Accell, het moederbedrijf van onder meer Batavus, Koga en Sparta, verklaarde over te gaan tot een leverstop, maar schikte uiteindelijk met IBG. Tot aan dit jaar bleef die wapenstilstand intact.

Winkel en webshop

Op e-commerce vlak slaat Accell ondertussen zelf voorzichtig de vleugels uit: na de opening van een experience center onder de vlag van De Fietser constateerde de leverancier dat er veel behoefte is aan een verkoopkanaal, zowel online en offline. '‘De Fietser wordt straks dé winkel, maar ook dé webshop’, aldus marketingdirecteur Wouter Jager tijdens de Global E-commerce Summit in juni.