Twinkle | Digital Commerce

Amazon strooit met korting op andermans producten

2017-11-14
26891512
  • [nieuws]
  • 1:43

Amazon biedt Amerikaanse webshoppers sinds enige tijd korting op producten van third party sellers. De e-commerce gigant verstrekt de korting zelf, toch heeft de ongevraagde afprijzing ook negatieve gevolgen voor aangesloten verkopers.

Onder meer Internet Retailer maakt melding van ‘Discount Provided by Amazon’, de naam van het bijbehorende programma. De kortingen zijn voor shoppers als zodanig te herkennen, blijkt uit dit voorbeeld:

Fulfillment By Amazon

De kortingen lijken vooralsnog alleen te worden verstrekt op Amazon.com en alleen op artikelen van derde partijen die gebruik maken van Fulfillment by Amazon. Behalve de verkoop laten zij ook de opslag en orderverwerking aan ’s werelds grootste online retailer over.

Opt-out

Betrokken partners kunnen de ‘Amazon-kortingen’ via de afdeling verkoopondersteuning elimineren als ze die niet willen verstrekken. Voor deze opt-out – de norm is dat Amazon wél korting kan geven – zijn goede redenen denkbaar. Bijvoorbeeld dat klanten bij de e-commerce reus niet goedkoper uit zouden moeten zijn dan op de site van de aanbieder zelf. Ook kunnen verkopers in conflict komen met andere afzetkanalen als Amazon prijzen eenzijdig verlaagt, en daarmee de concurrentie het nakijken geeft. Niet denkbeeldig is dat de prijzen elders ook dalen (mede als gevolg van gemaakte afspraken), waardoor een neerwaartse prijsspiraal ontstaat. De waardeperceptie van producten verandert sowieso door de prijsdumping.Regie over de prijsvoering is voor veel verkopers juist reden om niet direct aan Amazon te leveren (‘first party’), maar als third party seller op te treden. Deze groep tekent voor 50 procent van de orders op Amazon.com en voor het leeuwendeel (ruim 96 procent van de stock keeping units volgens Market Track) van het totaalaanbod.

Verklaring

Amazon, dat vorige week Prime in ons land introduceerde, gaf geen antwoord op vragen van Internet Retailer over het kortingsprogramma. Zo kreeg de Amerikaanse vaktitel niet te horen wanneer ermee is begonnen, bij welke marktplaatspartners de kortingen worden verstrekt en tot hoe hoog die kunnen oplopen.

When Amazon provides a discount, customers get the products they want at a price they’ll love, and small businesses receive increased sales at their listed asking price’, wilde een woordvoerster van de nummer 6 van de Twinkle100 wel kwijt.