Twinkle | Digital Commerce

Amazon bekritiseerd om slechte werkomstandigheden

2017-11-27
1000562
  • [nieuws]
  • 1:10

'Work hard, make history, have fun' proclameert Amazon wereldwijd; die eerste propositie ligt in Groot-Brittannië onder vuur na een journalistieke undercover-actie waarbij de e-commerce gigant zich een behoorlijk strikte werkgever toonde.

Mirror-journalist Alan Selby werkte vijf weken in een magazijn in het Britse Tilbury. De verslaggever kreeg naar eigen zeggen 9 seconden om een pakket in te pakken en door te geven, wc-tijden worden geklokt en op schermen wordt het werktempo bijgehouden. Klokken zijn afgeplakt, zitten is verboden, personeel valt van uitputting in slaap en sommigen moesten zelfs naar het ziekenhuis vervoerd worden wegens oververmoeidheid, rapporteerde de journalist.

Amazon verklaart naar aanleiding van de reportage dat het een 'veilige en positieve werkomgeving biedt, met marktconforme salarissen'. De Britse journalist publiceerde zijn verhaal afgelopen vrijdag, dezelfde dag dat bekend werd dat topman Jeff Bezos inmiddels de rijkste man ter wereld is, met een vermogen van meer dan 100 miljard dollar.

Stakingen

Ook personeel in andere landen meldt het zwaar te hebben onder de e-commerce reus, met name in Duitsland: tijdens Black Friday, afgelopen vrijdag, werd zowel bij de oosterburen als in Italië gestaakt door boze werknemers. Zij grepen ook vorig jaar de feestdagen aan om de aandacht te vestigen op hun situatie, ondanks een charme-offensief dat Amazon enkele maanden daarvóór startte.