Twinkle | Digital Commerce

'Amazon ronselt Britse en Franse supers'

2017-10-04
1000562
  • [nieuws]
  • 1:27

Amazon benadert actief diverse supermarktketens in Europa om een overname of samenwerking tot stand te brengen. Tot dusver zijn die pogingen nog vruchteloos: de benaderde partijen voelen er niets voor de handen ineen te slaan met de oprukkende e-tailreus.

Dat meldt het Franse dagblad Le Monde. Amazon zou Franse supermarktketens Casino, Intermarché en Système U en het Britse Morrisons al benaderd hebben. Met die laatste supermarkt heeft de e-retailer al lopende samenwerking op bezorggebied, maar een uitbreiding daarvan lijkt nog ver weg. Op de Franse beurs wordt gefluisterd dat Amazon het ook op Carrefour voorzien heeft.

Nul op rekest

'Amazon is onze vriend niet: zijn doel is ons op te eten. Wij gaan de deur niet openzetten en het menu geven', verklaart een ingewijde aan Le Monde. De tot nu toe benaderde bedrijven delen die stellingname. Amazon plant daarom in het Verenigd Koninkrijk de lancering van eigen vestigingen. In de regio Parijs opent de e-tailreus een eigen distributiecentrum, zo werd gisteren bekend.

Amazon in food

Na de overname van Whole Foods wordt veelvuldig gespeculeerd over de gevolgen van Amazons toetreding op de foodmarkt. Onder meer Ahold Delhaize verloor er aandeelwaarde door, maar zegt niets te vrezen van zijn Amerikaanse concurrent. In Europa richt Amazon zich tot nu toe op bezorgactiviteiten binnen de boodschappenmarkt; in maart startte leverdienst AmazonFresh bijvoorbeeld in Duitsland.

Naheffing van miljoenen

Een graag geziene gast lijkt Amazon in Europa overigens vooralsnog niet te worden. De Europese Commissie riep Luxemburg gisteren op Amazon een naheffing van miljoenen euro's belasting op te leggen, omdat zij de lidstaat en de e-tailgigant verdenkt van belastingafspraken onder tafel via een daarvoor opgezette dochteronderneming.