Twinkle | Digital Commerce

Klantgegevens ANWB-webwinkel op straat

2017-11-11
1000562
  • 1:03

Een bestand met verkoopgegevens van ANWB-webwinkelklanten is online gelekt. Dat meldt de bond in een e-mail aan de betreffende consumenten. Het lek is inmiddels gedicht.

Volgens Nu.nl gaat het om 95.000 getroffen klanten. Door het lek lagen namen, adressen, telefoonnummers, betaalvoorkeuren en e-mailadressen van 87.000 klanten een dag lang - 21 september - op de digitale straat; ook een database met 45.000 e-mailadressen zou zijn getroffen. Bankgegevens, creditcardgegevens of inlogdata bleven veilig, benadrukt de verkeers- en toerismebond.

Menselijke fout

'Het datalek is ontstaan door een fout van een van onze leveranciers. Na de ontdekking hebben we onmiddellijk maatregelen getroffen om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt', aldus de ANWB. Het zou gaan om een menselijke fout: een IT-leverancier had een filter niet goed ingesteld. Slechts een klein deel van de gegevens zou zijn ingezien door derden.

Autoriteit Persoonsgegevens

Sinds vorig jaar is het verplicht dergelijke lekken te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat heeft de ANWB gedaan; de bond wachtte met een openbare melding tot met zekerheid was vastgesteld dat alle gegevens uit Google waren verwijderd.

Lees ook: 'Wat betekent de meldplicht datalekken voor u?' (21-10-'15)