Twinkle | Digital Commerce

'Omzetverlies aan webwinkels door zondagssluiting feestmaand'

2017-12-11
1000562
  • 1:02

Detailhandel Nederland roept alle Nederlandse gemeentes op hun koopzondagenbeleid onder de loep te nemen in het kader van de naderende feestdagen. Door winkelsluitingen, met name de zondag vóór kerstmis, zouden fysieke winkeliers achterstand oplopen ten opzichte van online retailers.

'Als je de dag voor kerst noodgedwongen dicht blijft, verlies je omzet. Bijvoorbeeld aan online winkels die niet sluiten', zegt Dolf Kloosterziel van Detailhandel Nederland tegen De Stentor. Dit jaar vallen eerste kerstdag en nieuwjaarsdag op een maandag; dat legt extra druk op de zondag daarvóór.

Buiten traditionele winkeltijden

Detailhandel Nederland attendeert gemeentes middeles de brandbrief op het tijdig checken en eventueel heroverwegen van plaatselijke verordeningen, zoals veiligheidsbeleid en bouwwerkzaamheden. Met name regels omtrent winkeltijden zijn daarbij belangrijk. 'Steeds meer hebben consumenten de behoefte buiten de traditionele winkeltijden hun inkopen te doen', waarschuwt de branchevereniging.

Gelijk speelveld

Het is niet de eerste keer dat Detailhandel Nederland gemeentes aanschrijft om hen te wijzen op de concurrentievoorsprong die webwinkels boeken op fysieke retailers indien winkeltijdenwetten niet worden verruimd. In april bracht de belangenvereniging een rapport uit dat flexibilisering in openingstijden van belang is voor het 'creëeren van een gelijk speelveld'.