Twinkle | Digital Commerce

‘Toys ‘R’ Us vraagt faillissement aan’

2017-11-08
1100618
  • 1:18

De Amerikaanse speelgoedketen Toys ‘R’ Us zou faillissement aan willen vragen. De keten, die wereldwijd met ruim 1.600 winkels en dedicated webshops opereert, geeft aan dat de speelgoedbranche het moeilijk heeft door online verkopen via Amazon en Walmart.

Toys ‘R’ Us zou zich volgens bronnen van The Wall Street Journal klaarmaken voor faillissement. Daarmee is een schuld van 5 miljard dollar gemoeid, wat de teloorgang de grootste in tijden maakt voor de Amerikaanse retailmarkt.

Niet kunnen innoveren

De speelgoedketen doet zelf geen uitspraken over de situatie, maar geeft volgens Reuters wel aan dat de speelgoedbranche te lijden heeft onder de verschuiving naar het online kanaal. Toys ‘R’ Us kon de afgelopen jaren niet meekomen in deze verandering en kon zijn winkels geen updates geven vanwege de enorme schuld uit de buyout in 2006 door het private equity consortium KKR, Bain Capital en Vornado Realty, zo meldt het persbureau. De crisis en slechte resultaten strooiden roet in het eten van een destijds geplande beursgang die de schuld zou oplossen.

Leveranciers drukken rem in

Leveranciers willen nu geld zien voordat artikelen zijn verkocht en dreigen niet te leveren als dat niet gebeurt. Daardoor zou Toys ‘R’ Us zonder genoeg voorraad komen te zitten tijdens het holiday shopping season, een koopperiode waarin het bedrijf vorig jaar 40 procent van zijn jaaromzet boekte. 

Geen Nederlandse winkels

In Nederland heeft Toys ‘R’ Us tegenwoordig geen fysieke vestigingen meer. Voor een winkel moeten consumenten naar een filiaal in ‘de Duitse grensregio’, zo staat in de Nederlandse webshop. Online verkoopt Toys ‘R’ Us ook producten van Babies ‘R’ Us.