Twinkle | Digital Commerce

Bezorgers Deliveroo staan op tegen zzp-constructie

2017-09-14
1059596
  • 1:02

Deliveroo heeft het aan de stok met zijn bezorgers om de nieuwe zzp-constructie. Een groep van zes werknemers die als zelfstandigen aan de slag moeten heeft zich met nog honderd sympathisanten verenigd in een ‘Riders Union’.

Deliveroo wil zijn bezorgers niet meer in vaste dienst hebben en ze als zzp’ers inhuren voor het leveren van maaltijden bij consumenten thuis. De fietskoeriers worden daardoor niet doorbetaald bij ziekte of ongeval, ontvangen geen pensioen en krijgen een ander salaris. Tegen deze veranderingen verzette vakbond CNV, die een gang naar de rechter overweegt, zich vorige week.

Veel slechter af

Nu is een groep met bezorgers opgestaan om Deliveroo te wijzen op de, volgens hen, oneerlijke constructie. De Riders Union heeft steun van de FNV die berekende dat de bezorgers als zzp’ers ‘veel slechter af zijn dan in vaste dienst’. ‘En dat terwijl Deliveroo de touwtjes strak in handen houdt en per rider duizenden euro’s per jaar bespaart’, meldt de vakbond.

Goed te combineren

Deliveroo geeft zelf aan dat bezorgers als zzp’er juist vogelvrij zijn en zelf hun werktijden kunnen indelen. Handig voor medewerkers die hun baan willen combineren met hun studie. ‘Maar dat bezorgers hun werk willen combineren met hun studie, zegt niks’, aldus de FNV.