Twinkle | Digital Commerce

Patent op 1-click methode Amazon verloopt

2017-09-11
1496842
  • 1:12

Het patent op Amazon’s beroemde ‘1-click methode’ verloopt vandaag na bijna twintig jaar. Dat betekent dat Amerikaanse webwinkeliers nu hun eigen systeem kunnen gebruiken om klanten in één klik te laten kopen.

Het patent werd door Amazon in 1997 ingediend en in 1999 goedgekeurd voor de Verenigde Staten. Verschillende pogingen om 1-click ook veilig te stellen in Europa mislukten. Veel analisten aan de andere kant van de oceaan zeggen dat Amazon zijn toppositie in het retaillandschap voor een groot deel te danken heeft aan het patent.

Systeem lenen

Andere online retailers mochten de afgelopen twee decennia geen eigen systeem op hun website hebben waarmee klanten in één klik door de checkout stormden. Wel konden zij 1-click ‘lenen’ van Amazon, wat bijvoorbeeld Apple in 2000 deed voor aankopen in zijn iTunes app.

Op tijd voor feestdagen

Het patent verloopt in een gunstige periode, waarin online retailers nog de tijd hebben om een eigen systeem te ontwikkelen voor de feestdagen in december. Grote bedrijven als Google en Apple kunnen nu 1-click bijvoorbeeld koppelen aan hun virtuele assistent waarbij de consument met zijn stem opdracht geeft tot het kopen van producten.

Amazon gaat door

Amazon heeft ondertussen andere manieren gevonden om verder te groeien. Het bedrijf investeerde de afgelopen jaren in een eigen logistiek netwerk (met vliegtuigen en drones), waardoor het in de VS kan uitblinken in leversnelheid. En het oorspronkelijke bezorgabonnement Prime is voorzien van allerlei extraatjes voor leden, van streaming video en muziek tot eerdere toegang tot aanbiedingen.