Twinkle | Digital Commerce

Relatief eenvoudige aanpassing laat online consument kiezen voor duurzamere bezorgoptie

2023-10-04
1120630
  • 1:12

Consumenten kiezen sneller voor een duurzamere bezorgoptie als de webwinkel actief informatie geeft over welke keuze het meest verantwoord is. Dat blijkt uit het onderzoek dat in opdracht van Thuiswinkel.org en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is uitgevoerd door valantic en Dijksterhuis & Van Baaren onder klanten van webwinkels Blokker, Hunkemöller, Lobbes.nl en Prénatal.

Uit het onderzoek, wat is uitgevoerd onder meer dan 35.000 klanten, blijkt dat relatief eenvoudige interventies op de check-out-pagina, consumenten aanzetten om een duurzamere bezorgoptie te kiezen. Het standaard aanvinken van de duurzaamste bezorgoptie in combinatie met een duurzaamheidslogo of tekst leidt tot ruim twee keer zoveel duurzamere bezorgkeuzes als in de controleconditie. Uit het onderzoek blijkt dat het informeren van consumenten over de keuze met de laagste CO2-uitstoot daadwerkelijk substantiële duurzaamheidswinst oplevert, zonder dat het ten koste gaat van conversie.

Vier gedragsbeïnvloedingstechnieken in de check-out

In het onderzoek werd gebruik gemaakt van vier gedragsbeïnvloedingstechnieken:

  • Associaties via logo’s
  • Informatie over de duurzaamste bezorgoptie
  • Het standaard aanvinken van de duurzaamste optie
  • En sociale bewijskracht: ‘deze optie wordt vaak gekozen’

De technieken werden zowel los van elkaar ingezet als gecombineerd. Alle interventies werden getoond op de check-out pagina, de pagina waarbij de webshopklant een keuze moet maken uit de beschikbare bezorgopties (thuisbezorgen, ophalen bij een afhaalpunt of ophalen in de winkel).

Download het rapport
Het rapport, wat voor de leden van Thuiswinke.org gratis te downloaden is op onze website, leert je meer over de effectieve gedragsinterventies. Hiermee stimuleer jij de duurzamere bezorgoptie, en kom je weer dichter bij jouw duurzaamheidsdoelstellingen. Lees meer op www.thuiswinkel.org/check-out