Twinkle | Digital Commerce

Mogelijk flinke belastingverhoging voor Amazon en Google in EU

2017-11-11
1000562
  • 1:22

Alle EU-lidstaten krijgen deze week een wetsvoorstel voorgelegd waarbij internetgiganten als Amazon en Google op een andere manier belast worden: op omzet, in plaats van op winst. Daardoor zouden zij mogelijk veel meer moeten gaan afdragen, ook in Nederland.

De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, initeerde het voorstel. Uit de conceptversie blijkt dat ook Spanje, Duitsland en Italië de wetswijziging willen doorvoeren. Aankomende vrijdag komen de Europese ministers van Financiën bij elkaar in Estland; voor een akkoord is de instemming van elk van hen nodig.

Belastingontduiking

Op dit moment betalen Amazon, Google en andere internetreuzen slechts belasting op basis van hun winsten, die vele malen kleiner zijn dan hun miljardenomzetten; daardoor dragen ze weinig af aan de Europese Unie. Door complexe belastingconstructies weten diverse bedrijven lage belastingtarieven te bedingen; vijf jaar geleden nam het Britse parlement Amazon, Google en Starbucks al op de korrel in een onderzoek naar belastingontduiking.

Jacht op internetgiganten

De Europese Unie scherpt zijn beleid richting internetgiganten stukje bij beetje aan, ook op het gebied van mededinging: zo startte EU-commissaris Margrethe Vestager een grootschalig onderzoek naar grote bedrijven die verdacht worden van prijsafspraken met webshops en ontving Google een veelbesproken recordboete. Frankrijk nam het voortouw in het beboeten van Zalando, H&M en Amazon wegens misleidende reclames. De EU probeert aan de andere kant de Europese e-commerce markt te verbinden en verstevigen met het streven naar een Digital Single Market, waardoor bijvoorbeeld geoblocking actief wordt tegengegaan.