Twinkle | Digital Commerce

Amazon verdacht van belastingontwijking

2017-11-11
180101
  • 1:41

Amerikaanse bedrijven waaronder Amazon, Google en Starbucks, weigeren het Britse parlement details te geven over voordelige belastingafspraken met de Nederlandse overheid. Ook Frankrijk zegt nog 198 miljoen euro van Amazon tegoed te hebben.

Een parlementaire commissie in het Verenigd Koninkrijk maakt zich in toenemende mate boos over de bevindingen die het doet in het onderzoek naar de grootschalige belastingontduiking van Amerikaanse bedrijven als Google, Amazon en Starbucks. Die bedrijven schuiven met hun omzetten en winsten via de zo geheten Double Irish Dutch Sandwich-constructie, waarbij de financiële stromen over de wereld eindigen in belastingparadijzen als de Kaaiman Eilanden, Bermuda en de Cariben.

Door die constructie hoeft Apple bijvoorbeeld maar 1,9 procent belasting te betalen over zijn winsten die buiten de Verenigde Staten worden behaald. Dat heeft het bedrijf al een mooi overzees spaarpotje opgeleverd van meer dan 10 miljard dollar. Ook in de Verenigde Staten is er toenemende kritiek op die ‘weinig vaderlandslievende’ belastingmoraal.

Niet vrolijk
In Groot-Brittannië is een parlementaire commissie druk bezig de hoofdrolspelers te horen en de stemming bij de afgevaardigden wordt er gaandeweg niet vrolijker op. Vooral omdat niet alleen de Amerikaanse maar ook de Britse fiscus ‘honderden miljoenen’, in dit geval Britse ponden, misloopt, zo schreef The Guardian eerder deze week.

De getuigende manager van Amazon werd ‘opzettelijke ontwijking’ verweten van belastingbetaling en ‘ongelooflijk’ wereldvreemdheid toen hij niet kon zeggen hoeveel winst er werd behaald in Groot-Brittannië of wie nu de eigenaar is van de Luxemburgse holdingfirma van Amazon. Amazon parkeert zijn Europese verkopen in Luxemburg, wat de helft van de te betalen belasting scheelt vergeleken met landen als Groot-Brittannië.

198 miljoen euro
Amazon betaalt wel wat belasting in het VK, maar nog geen 1 procent. Het bedrijf wordt ook in Frankrijk onderzocht vanwege belastingontwijking. De Franse belastingdienst wil 198 miljoen euro aan misgelopen belastingen van de webgigant.

De drie bedrijven worden de komende weken verder ondervraagd door de parlementaire commissie, waarbij Amazon wordt gesommeerd iemand anders te sturen, die wel meer weet over de eigendomsverhoudingen binnen het bedrijf.

Bron: Webwereld