Twinkle | Digital Commerce

CBS: 'Omzetgroei multichannelers hoogste in jaren'

2017-11-08
1000562
  • 1:09

De omzet die multichannelers boekten met hun webshops, groeide met 25,5 procent in het tweede kwartaal van 2017. Daarmee noteert het CBS in die categorie de hoogste omzetgroei sinds de eerste meting drie jaar geleden.

Bij de publicatie van de kwartaalresultaten meldt het onderzoeksbureau dat pure players ruim 17,2 procent extra verdienden ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Retailers zien de Nederlandse economie zonnig in: het ondernemersvertrouwen in de detailhandel staat tevens op het hoogste pijl sinds de eerste meting in 2008.

Voorsprong op pure players

Uit de cijfers blijkt dat bedrijven die multichannel verkopen, qua omzetgroei al enkele maanden voorsprong boeken ten opzichte van webwinkeliers; sinds het eerste kwartaal van 2015 was die voorsprong niet zó groot als nu. Onlangs bleek ook uit CBS-cijfers dat het aantal pure players in de kledingsector de afgelopen jaren met 75 procent toenam, ten koste van fysieke handelaren.

Overal positief

De totale detailhandel in ons land groeide gemiddeld met 4,1 procent. Daarbij waren uitschieters bij bedrijven gelieerd aan de woningmarkt: winkels in de doe-het-zelf- en keukensector zagen hun omzet de afgelopen maanden groeien met 7,6 procent. Supermarkten verdienden 3,7 procent meer; speciaalzaken verkochten minder, maar prijsstijgingen leverden toch een procent omzetgroei op.