Twinkle | Digital Commerce

PostNL krijgt ACM op bezoek

2017-07-21
1500844
  • 1:08

De ACM zou een inval hebben gedaan in het kantoor van PostNL en daarbij computers, telefoons en laptops van de hele raad van bestuur in beslag hebben genomen. Het ‘bedrijfsonderzoek’ is volgens de ACM nodig in het kader van het ‘roofprijzendossier’.

De toezichthouder bekijkt al enige tijd of PostNL zijn concurrenten uit de markt kon drukken omdat het de postzegelprijs jarenlang mocht verhogen van minister Kamp van Economische Zaken. PostNL is uitvoerder van de universele postdienstverlening (UPD) en verhoogde volgens de Financiële Telegraaf de prijs in totaal met 78 procent naar € 0,78.

Boete

PostNL wilde de inval nog voorkomen met een juridische stap, maar dit werd terzijde geschoven door de rechter. De ACM werkt nu aan een eventuele boete voor het post- en pakketbedrijf, die hoger is dan 41 miljoen euro, of 30 procent van de genormaliseerde jaarwinst uit 2016, schrijft de FT.

Sandd protesteert

Concurrent Sandd kwam vorige maand met een voorstel om zelf de UPD uit te voeren. Het gevolg zou zijn dat de postzegelprijs daalt van € 0,78 naar € 0,55. Kamp wil de komende tijd om tafel met postbedrijven als PostNL en Sandd en andere belanghebbenden om te discussiëren over de hervorming van de postmarkt.