Twinkle | Digital Commerce

‘Post kan ook met boodschappenbezorger mee’

2017-11-11
26581495
  • 1:12

Post moet in de toekomst worden meegenomen in andere logistieke ketens, schrijft minister Kamp aan de Tweede Kamer. Hij doelt daarmee op bezorgers van onder andere pakketten, bezorgers, en pizza’s. Een hervorming van de postmarkt is essentieel.

Het aantal stuks brievenbuspost - inclusief kleine pakjes van webwinkels - daalde tussen 2011 en 2016 met 35 procent naar 2,9 miljard items. Het aantal verstuurde pakketten steeg met 81 procent. De postmarkt is nu op een punt gekomen dat een verhoging van de postzegelprijs niet meer afdoende is, zo blijkt uit het onderzoek van het ministerie van Economische Zaken.

Keuzes maken

Een versobering van de Europese regelgeving rond postbezorging lijkt ook moeilijk. Die zegt dat post vijf dagen per week bezorgd moet worden bij Nederlanders. ‘Er moeten fundamentele keuzes gemaakt worden om de postbezorging in de toekomst betaalbaar en beschikbaar te laten zijn’, aldus Kamp.

Samenwerking op last mile

Hij pleit voor meer samenwerking tussen verschillende bedrijven die te maken hebben met de last mile van producten of pakketten. Zo kan de post in de toekomst wellicht meegaan met pizzakoeriers, is het idee.

Sandd wil universele postdienstverlening

Kamp wil de komende tijd om tafel met postbedrijven als PostNL en Sandd en andere belanghebbenden om te discussiëren over de hervorming. Sandd grijpt deze mogelijkheid aan om zelf aan het roer te komen van de universele postdienstverlening (UPD), die PostNL nu uitvoert. ‘De postzegelprijs kan veel lager’, opende het bedrijf vorige week de aanval.