Twinkle | Digital Commerce

Zalando: ‘Geen plannen voor magazijn in Nederland’

2017-05-28
1380776
  • [nieuws]
  • 1:58

Zalando heeft voor het eerst meer dan 1 miljard euro omzet geboekt in een kwartaal, maakt het bedrijf vanochtend bekend. Nederlandse webshoppers moeten doorgaans een paar dagen wachten op hun order. Plannen voor een distributiecentrum of hub in ons land zijn er niet.

Dat zegt Ken Fontijn, countrymanager voor de lage landen, in het nieuwe nummer van Twinkle. Het magazine valt vandaag bij abonnees op de mat.

Mönchengladbach
Het overgrote deel van de orders op Zalando.nl komt uit Mönchengladbach. Het distributiecentrum, niet ver over de grens bij Roermond, werd iets langer dan drie jaar geleden geopend. Gemiddeld genomen moeten webshoppers één tot vier dagen wachten op hun bestelling. Amsterdamse klanten die voor één uur ’s middags bestellen hebben sinds kort kans dat hun order dezelfde dag al wordt geleverd; Zalando test same day delivery in de hoofdstad, samen met Trunks. Ook die orders komen uit Duitsland. ‘Je kunt Mönchengladbach zien als onze hub. De kunst is om daar zoveel mogelijk producten op voorraad te hebben voor de Nederlandse markt', reageert Fontijn op de vraag of Zalando opslagplannen heeft voor ons land. Nee dus.

Nieuwe magazijnen
Zalando beschikt nu over drie eigen magazijnen in Duitsland en een satellietmagazijn in Italië. Daar komen dit jaar een groot magazijn in Polen en een satelliet in Parijs bij. Het laatse zal door een derde partij worden gerund.

Zalando als online modestad
Fontijn vertelt in Twinkle uitgebreid over de integrated commerce strategie van de nummer 3 van de Twinkle100. ‘Je kunt Zalando zien als een stad, waarin alle partijen in fashion verbonden worden’, aldus de countrymanager. Local order fulfilment, waar Zalando in Duitsland een begin mee heeft gemaakt, is onderdeel van de strategie, net als local stock integration en e-commerce stock integration. Fontijn vertelt ook over Zalando’s persoonlijke stijldaviesdienst Zalon en over Zalando haalt op. De snelle retourafhaaldienst is in heel Nederland (vooralsnog kosteloos) beschikbaar, daarmee is ons land uniek.

Cijfers
Zalando heeft vanochtend een bericht met (voorlopige) kwartaal- en jaarcijfers gepubliceerd. De omzet in oktober, november en december kwam uit op een kleine 1,1 miljard euro, een kwart meer dan in het laatste kwartaal van 2015. Over heel 2016 kwam de omzet uit op ruim 3,6 miljard euro, ofwel 23 procent groei, bij een operationele marge van rond de 6 procent; de EBIT komt tussen de 202 en 225 miljoen euro uit.