Twinkle | Digital Commerce

ShoppingTomorrow: 'Webshops laten kansen liggen'

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 1:26

Nederlandse online retailers halen te weinig uit hun webwinkelbezoekers, vindt de expertgroep Revenue Optimization van onderzoeksplatform Shopping Tomorrow. De groep ontwikkelde een model voor conversie-optimalisatie.

“Conversie-optimalisatie wordt steeds belangrijker voor (online) retailers, omdat bezoekersverkeer naar de webwinkel steeds duurder wordt,' benadrukt Jurjen Jongejan, Online Marketing Director en sr. conversie-optimalisatie consultant bij ISM eCompany en voorzitter van de expertgroep Revenue Optimization. “Door het volgen van een gestructureerd proces bereik je betere resultaten. Daarom publiceren we dit jaar een bluepaper waarin we het conversie-optimalisatieproces hebben uitgetekend. Bij elke stap benoemen we praktische handvatten en strategieën.'

Model
Jongejan is duidelijk over conversie-optimalisatie. 'Weg met aanpassingen aan je webshop op basis van onderbuikgevoel. Meet klantgedrag, analyseer waar en waarom bezoekers problemen ervaren en test wat de beste oplossing is. In de bluepaper benoemen we bij elke stap in het proces praktische handvatten en cases. Hoe stel je bijvoorbeeld een goed testplan op? Naast een opsomming van elementen die (online) retailers direct kunnen toepassen, delen we ook het testplan van bol.com dat leidde tot een significante stijging in de conversie vanaf de productpagina’s. Door deze tips en cases hopen we dat meer (online) retailers op de juiste manier aan de slag gaan met datagedreven conversie-optimalisatie,' aldus Jongejan.

Kansen
De bluepaper van de expertgroep borduurt voort op de uitgave van 2016. Daarin publiceerde de expertgroep een volwassenheidsmodel waarmee organisaties gratis kunnen toetsen op welk niveau van conversie-optimalisatie zij zich bevinden. Voor succesvolle conversie-optimalisatie moeten organisaties beschikken over specifieke competenties. Het volwassenheidsmodel geeft ontwikkelingsmogelijkheden aan zodat organisaties snel kunnen doorgroeien naar een hoger niveau.

Dit artikel is onderdeel van een reeks over de bluepapers van ShoppingTomorrow op deze site. Op de site van ShoppingTomorrow zijn de bluepapers van de verschillende expertgroepen los te downloaden.