Twinkle | Digital Commerce

Aandeelhouder zet PostNL een hak om afwijzen bpost

2017-05-28
19201080
  • [nieuws]
  • 1:07

De grootste aandeelhouder van PostNL, Causeway Capital Management, verkoopt 41 procent van zijn belang vanwege de overnameperikelen met bpost. Volgens de Amerikaanse investeerder is PostNL nu ‘uninvestable’.

Causeway is één van de dertien aandeelhouders in PostNL en had met 9,99 procent het grootste belang in het post- en pakketbedrijf. De verkoop van de aandelen lijkt een protest te zijn tegen hoe PostNL omging met de interesse van bpost voor een overname.

Overheidsbemoeienis
De aandeelhouder hekelt vooral de bemoeienis van de Nederlandse regering bij de onderhandelingen over een samengaan. Minister van Economische Zaken Henk Kamp zou bijvoorbeeld gesuggereerd hebben dat hij de vergunning voor de universele postdienst zou uitbesteden als PostNL in buitenlandse handen kwam. Een reden voor PostNL om niet met bpost - of zelfs geen enkele andere internationale partij - in zee te gaan, tot frustratie van zijn aandeelhouders.

Avances van bpost
Bpost bracht vier keer een bod uit op PostNL, wat volgens verschillende Nederlandse media steeds direct van tafel werd geveegd. PostNL vond zijn potentiële koper een ouderwets postbedrijf dat nog moet moderniseren. Maar de Belgen lieten weten dat zij juist het efficiënte bedrijf zijn op postgebied. Op het vlak van pakketbezorging loopt PostNL voor, waardoor de match volgens bpost alleen maar mooier zou zijn.