Twinkle | Digital Commerce

Duitse minister wil verbod verkoop online medicatie

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:09

De Duitse minister van Volksgezondheid, Hermann Gröhe, werkt toe naar een verbod op het online handelen in medicatie die op recept wordt uitgegeven. Hij vreest dat buitenlandse postorderbedrijven de Duitse farmacie benadelen.

In Duitsland is bij wet bepaald dat elk medicijn op recept - ook geneesmiddelen die online in het buitenland gekocht worden - hetzelfde moet kosten. Het Europese Hof van Justitie wil deze wet echter gewijzigd zien om de vrije markt te handhaven. Gröhe voorziet daardoor een prijzenoorlog tussen Duitse apotheken en partijen die online medicijnen verkopen en stelt daarom een verbod op e-commerce in medicijnen op recept voor.

Nederlandse postorderapotheek
Aanleiding voor de ophef was de Nederlandse postorderapotheek DocMorris, die leden van een Duitse zelfhulpvereniging voor Parkinson kortingen gaf op medicatie. Het Heerlense DocMorris moest wegens schending van de Duitse prijsregulering voor de rechter verschijnen in Luxemburg, maar werd door het Europese Hof van Justitie in het gelijk gesteld.

In eigen land
Van de 20.000 Duitse apotheken zijn er echter 150 die online medicatie verkopen. Zij vrezen nu voor hun businessmodel. Met de online verkoop verdienen zij bij elkaar rond de 167 miljoen euro omzet. Ook in de Duitse politiek zijn tegengeluiden op het voorstel. De kwestie is nog niet rond, maar moet vóór de Duitse verkiezingen worden opgelost.