Twinkle | Digital Commerce

EU-raad neemt wetsvoorstel preventie geo-blocking aan

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:05

De Europese Raad van Ministers heeft een wetsvoorstel aangenomen dat geoblocking tegengaat. Hiermee is de EU een stap dichterbij een beleid waarin het online discrimineren van consumenten uit een ander land wordt tegengegaan.

De Raad gaf vandaag groen licht voor het wetsvoorstel. Het hoofddoel ervan is crossborder online verkoop stimuleren door te voorkomen dat consumenten en bedrijven door webshops uit andere EU-landen gediscrimineerd worden op grond van prijzen en verkoop- of betaalcondities. Webwinkeliers mogen dan geen orders uit het buitenland weigeren of onderwerpen aan andere voorwaarden.

Tegengeluiden
Afgelopen jaar benadrukte Ecommerce Europe dat de EU webwinkels niet zou moeten verplichten in heel Europa te leveren. Met het verruimen van de grenzen zouden ondernemers minder keuzevrijheid hebben wel of niet te leveren aan bepaalde landen, waarvoor zij economische redenen zouden kunnen hebben. In het huidige wetsvoorstel is opgenomen dat webshops niet hoeven verkopen in landen waar ze normaal gesproken niet actief zijn.

Goedkeuring
Nu het wetsvoorstel is goedgekeurd door de Raad van Ministers, starten onderhandelingen tussen de Raad, het Europees Parlement en een aangewezen commissie. Wanneer die rond zijn, wordt het wetsvoorstel gelijk van kracht voor alle Europese lidstaten.

Lees ook: 'Marktplaatsverbod realiteit voor veel webwinkeliers' (16-09-'16)