Twinkle | Digital Commerce

Amsterdam start parkeerproef voor bezorgbusjes

2019-06-24
1000562
  • [nieuws]
  • 1:05

De Hogeschool van Amsterdam, de gemeente Amsterdam, PostNL en Technolution werken samen in een duurzame parkeerproef voor bestelwagens. Daarmee moet de stad leefbaarder worden en staan bezorgwagens voor bijvoorbeeld online orders niet meer in de weg.

PostNL zet haar bestelwagens in voor deze proef, die ongeveer twee jaar duurt. De wagens staan in verbinding met een centraal systeem dat de ideale route plant om de pakketten af te leveren en reserveert de parkeerplaatsen op de route.

Vrije plek toegewezen
Het systeem van Technolution in de parkeerplaats geeft zelf door of een plek vrij is of niet. Daardoor kunnen de busjes altijd parkeren op laad- en losplekken in de stad. De gemeente Amsterdam stelt een aantal bestaande parkeerplaatsen beschikbaar. De HvA onderzoekt de winst van de oplossing voor de logistiek en de leefbaarheid in de stad.

Europese proef
De proef maakt deel uit van het Europese project Sailor, ‘smart last mile commerce’. Dat loopt ook in steden in Zweden, Oostenrijk en Spanje.

Boetes
Met ingang van september gaat Amsterdam strenger optreden tegen verkeerd geparkeerde pakketbusjes in de stad. In het centrum van de stad gaan handhavers en agenten extra controleren en zullen zij sneller boetes uitdelen.