Twinkle | Digital Commerce

Mastercard rolt betalen met selfies en vingerafdruk uit

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 0:57

Mastercard introduceert zijn nieuwe biometrische betaalsysteem met selfies en vingerafdrukken in twaalf Europese landen. Een succesvolle proef in Nederland, de VS en Canada gaf aanzet tot internationale implementatie.

In het nieuwe mobiele betaalsysteem van Mastercard vindt identificatie van de betaler plaats door het maken van een selfie of door een vingerafdruk, in plaats van het invoeren van een wachtwoord. Mastercard verwacht dat door biometrisch betalen minder consumenten hun aankopen voortijdig afbreken omdat zij zich hun wachtwoord voor webshops niet meer herinneren.

Meer landen in 2017
Nederland was het eerste land waar biometrisch betalen werd uitgetest door Mastercard. Deze zomer vonden ook proeven met de betaalmethode in de VS en Canada plaats. Het nieuwe betaalsysteem zal in 2017 in fases worden doorgevoerd in Groot-Brittannië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Finland, Duitsland, Hongarije, Nederland, Noorwegen, Spanje en Zweden.

Nederlands experiment
De proef die Mastercard afgelopen november onder 750 Nederlandse gebruikers hield, wees uit dat deze gebruikers enthousiast waren over de betaalmethode en hieraan de voorkeur gaven ten opzichte van wachtwoordgebruik.