Twinkle | Digital Commerce

’80 procent pakketten wordt onbemand bezorgd in 2025’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:05

In 2025 zal 80 procent van alle pakketten met onbemande voertuigen worden geleverd in de grootste e-commerce landen. Zo zullen er in dat jaar 250 duizend pakketdrones vliegen in de Verenigde Staten.

Dat voorspelt adviesbureau McKinsey in zijn rapport 'The Future of Last Mile' (pdf). Voor dit onderzoek vroeg het bedrijf 4.700 consumenten in China, de VS en Duitsland naar hun behoeften en wensen in pakketbezorging.

Onbemande wagens
McKinsey ziet in de toekomst onbemande voertuigen met daarin kluisjes het straatbeeld veroveren. Consumenten kunnen zelf hun pakketje uit één van de kluizen halen. Ook worden drones ingezet om de afgelegen gebieden in bijvoorbeeld de VS te bereiken. Alleen ‘instant delivery’ op drukbevolkte locaties blijft mensenwerk in 2025. De pakketten worden hier met de fiets geleverd.

Drones
Om dronebezorging op te kunnen schalen zijn wetswijzigingen nodig, concludeert McKinsey. Vooral in de VS zijn de regels rond leveren met drones nog erg streng.

Minder operationele kosten
In een ander rapport, ‘Delivery Change’, zegt het bureau dat transportbedrijven en logistiek dienstverleners door de zelfrijdende wagens zo’n 35 tot 50 procent minder operationele kosten hebben. In 2027 zal één op de drie vrachtwagens onbemand over de weg rijden, zo luidt de voorspelling.