Twinkle | Digital Commerce

Niet meer boeken op Ebookers.nl

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:45

Ebookers.nl, al in het vorige millennium begonnen in Amsterdam, verdwijnt van het reistoneel. De site blijft nog even in de lucht, maar voor boekingen worden bezoekers doorverwezen naar Expedia.


‘Ebookers.nl wordt Expedia.nl op 12 mei 2016. Na deze datum word je voor nieuwe boekingen automatisch doorverwezen naar Expedia.nl’, is de boodschap op eerstgenoemde site. Een telefoontje leert dat de knop pas over vier dagen omgaat, op dinsdag de 17e.

Bestaande boekingen
Onder ‘veelgestelde vragen’ legt het reismerk uit dat bestaande boekingen nog tot 31 oktober aanstaande kunnen worden beheerd op Ebookers.nl. Ook de klantenservice blijft beschikbaar. Bij Ebookers.nl gespaarde punten verhuizen mee naar Expedia’s loyaliteitsprogramma.

Twaalf landen
Ebookers breidde zijn aanbod van vliegtickets in de loop van dit millennium uit met onder andere hotelreserveringen, autoverhuur, stedentrips en reisverzekeringen, ook internationaal; het is in twaalf Europese landen actief. Niet in al die landen gaat het label op in Expedia: zo blijven Ebookers.de, Ebookers.fr en een handvol andere domeinen open voor boekingen.

Overname
De omzetting van Ebookers.nl en de andere domeinen volgt op Expedia’s overname van Orbitz Worldwide, die afgelopen september werd goedgekeurd. Expedia betaalde ongeveer 1,6 miljard dollar voor de eigenaar van Ebookers, Cheaptickets.com (niet te verwarren met Cheaptickets.nl) en HotelClub. Ook Orbitz for Business en de private label travel technology solutions van het Orbitz Partner Network gingen mee over.

Titanenstrijd
Door deze en andere acquisities zijn er op de Amerikaanse reismarkt eigenlijk nog maar twee grote spelers over: de titanenstrijd gaat tussen Expedia en Priceline, waar het Amsterdamse Booking.com onder valt.

Expedia in Nederland
Expedia maakt sinds een jaar of vijf serieus werk van de Nederlandse vakantiemarkt. Met een omzet van 85 miljoen euro in 2014 bezet het bedrijf de 15e plek in de Travel30 (onderdeel van de Twinkle100). Daarin zijn de grootste online reisverkopers gerangschikt naar online omzet in ons land. Ebookers bezet de 17e plek op die lijst, met 79 miljoen euro.

Samenwerking
Eind 2014 sloot Expedia een samenwerking met de D-rt Groep (de nummer 16), waar D-reizen en VakantieXperts deel van uitmaken; vakantiegangers worden zowel in fysieke reisbureaus als online gewezen op Expedia’s aanbod van een kwart miljoen accommodaties.