Twinkle | Digital Commerce

Mobiele apps voor iDeal gelanceerd

2017-10-05
180101
  • 1:31

Met mobiele applicaties voor iDeal wordt het mogelijk de betaalmethode te gebruiken in het fysieke domein. Afgelopen week zijn apps in de App Store van Apple en de Play Store voor Android verschenen. Gebruikers kunnen betalen door een qr-code te scannen.

Betaalvereniging Nederland, dat iDeal beheerd namens de participerende banken, liet al weten dat de Hartstichting de testpartner is van de scanapplicatie. Qr-codes met iDeal-koppeling verschijnen op de bussen waar collectanten volgende week mee de straat op gaan.

‘Wie die scant, kan doneren via iDeal op zijn smartphone’, zei Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland eerder tegen Twinkle. ‘Op termijn kunnen we zo’n code dynamisch maken en afdrukken op facturen, restaurantbonnetjes of websites. Daar is al vrij veel interesse voor.’

Oplossing voor niches
Een iDeal-betaling is voor incassanten duurder dan een pin-betaling, dus de vraag is waar de meerwaarde ligt. ‘Bij collectes bijvoorbeeld is een sticker met zo’n code veel laagdrempeliger dan alle collectanten een pin-apparaat mee te geven’, aldus Boudewijn. ‘Natuurlijk verwachten we niet dat Albert Heijn zal zeggen: “We gooien het pinnen eruit”, want bij die hoge volumes is pinnen of contactloos betalen veel makkelijker. Maar kleinere winkeliers, voor wie de kosten per transactie minder belangrijk zijn, zullen misschien wel voor de qr-codes kiezen. Het is een oplossing voor niches.’

Identificatiemethode
De scanapplicatie voor iDeal is één van de ‘innovaties in het collectieve betaaldomein’, zoals besproken door Boudewijn op het Online Betaal Congres. De adjunct-directeur van Betaalvereniging Nederland sprak daar onder meer ook over iDin, de nieuwe identificatiemethode die onder andere kan voorzien in leeftijdverificatie in webshops. ‘Ik voorzie dat iDin op termijn zal convergeren met iDeal om te komen tot die seamless koop- en betaalervaring waar het zo vaak over gaat’, aldus Boudewijn afgelopen maand.