Twinkle | Digital Commerce

Gat in de markt: lokale gidsen binnen handbereik

2017-11-09
180101
  • 1:39

Je bent in Amsterdam en wilt op een terras in de zon lunchen. Hoe kom je aan een leuk adresje? Of waar vind je een goede schoenmaker in West? Wat is de beste sportschool? Welk café in de buurt van het Rembrandtplein heeft de lekkerste latte? Vraag het in de app Manyguide en een lokale expert geeft binnen no time antwoord.

Tekst: Danielle Scheffer

Niet meer eindeloos zoeken op Google of bloglijsten van anderen doorspitten, maar direct en to the point tips uit de hoofdstad. Sinds januari geeft de gratis app Manyguide toegang tot honderden lokale connaisseurs in Amsterdam en Brussel. Vrienden Maarten van den Biggelaar (Amsterdam) en Gunter Boutsen (Brussel) wisselden al jarenlang tips over hun stad uit en wilden dit naar een hoger niveau tillen. Ze ontwikkelden Manyguide, ‘met de expertise van Google en het gemak van Siri, maar dan in één service’, aldus Van den Biggelaar. Bovendien kunnen de stadsgidsen ook informatie geven die je niet online vindt, bijvoorbeeld boven welk terras op dit moment de zon schijnt. ‘Je stelt een vraag en krijgt altijd persoonlijk antwoord. De technologie koppelt elke vraag aan de juiste gids en vervolgens worden automatisch een afbeelding, contactgegevens, openingstijden en een plaatsbeschrijving toegevoegd.’ Met de persoonlijke en kwalitatieve antwoorden onderscheidt de startup zich van anderen.

De gidsen staan niet op de loonlijst. ‘Ze zijn via via geselecteerd op basis van kennis en expertise binnen een bepaald domein.’ App-gebruikers die blij zijn met de tip kunnen hun gids belonen met een fooi tussen 1 en 3 euro. Als de app aanslaat bij het publiek, wil Van den Biggelaar ook reserveren, bestellen en vervoeren mogelijk maken. ‘Ik denk aan relevante partijen die via de app hun diensten kunnen verkopen, bijvoorbeeld Uber, SeatMe en Booking.com.’ Op dit moment is de app alleen beschikbaar voor Apple-devices, de volgende stap is Android.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 3-2016.