Twinkle | Digital Commerce

Identificatiemethode iDin in gebruik genomen

2017-05-27
180101
  • 1:25

De Belastingdienst heeft vannacht de eerste gegevens verwerkt van burgers die inlogden met iDin. De identificatiemethode wordt in de markt gezet door iDeal-beheerder Betaalvereniging Nederland. ‘De echte landelijke uitrol van iDin volgt in het najaar.'

Dat zei adjunct-directeur Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland vandaag op het Online Betaal Congres. IDin (video) werd begin dit jaar gepresenteerd als een nieuwe methode voor identificatie annex leeftijdsverificatie in webshops en op andere sites. Het logo van iDin lijkt niet toevallig op dat van iDeal.

E-commerce bedrijven voor pilot
Van de iDeal-banken hebben ING en Rabobank iDin inmiddels mogelijk gemaakt, om te beginnen dus bij de Belastingdienst. Andere banken zullen volgens Boudewijn snel volgen. ‘Er zijn ook al e-commerce bedrijven en verzekeraars die zich hebben gemeld om straks mee te doen aan de pilot. Zij willen nog niet bij naam worden genoemd’, aldus de adjunct-directeur.

Seamless
‘Ik voorzie dat iDin op termijn zal convergeren met iDeal om te komen tot die seamless koop- en betaalervaring waar het zo vaak over gaat’, zei Boudewijn verder. Daarmee ging hij in op één van de aanbevelingen uit de position paper die Thuiswinkel.org vanochtend op het congres presenteerde.

Buiten het bancaire domein
Boudewijn zou graag zien dat iDin straks ook wordt ingezet door partijen die niet zijn aangesloten bij Betaalvereniging Nederland. ‘Sommigen zullen het niet eerlijk vinden dat wij banken nu een voorsprong hebben, maar het zou ook gek zijn als we die infrastructuur van iDeal hier niet voor zouden hergebruiken. De leeftijdverificatie kan bijvoorbeeld ook buiten het bancaire domein uitkomst bieden. Je zult dan keer op keer goed moeten kijken naar wet- en regelgeving en naar privacy.’