Twinkle | Digital Commerce

‘Amazon zet eigen vliegtuigen in voor logistieke operatie’

2017-05-27
180101
  • 1:12

Amazon wil eigen vliegtuigen inzetten om producten over grote afstanden te vervoeren. Om dit te realiseren is de pure player in gesprek met verschillende vliegtuigmaatschappijen over een leasecontract.

Dat melden interne bronnen aan The Wall Street Journal. Deze personen laten doorschemeren dat Amazon een huurcontract wil opstellen voor 25 vliegtuigen, die binnen drie jaar hun eerste vlucht moeten maken.

In gesprek
Amazon zou met meerdere partijen in gesprek zijn over zijn plannen, waaronder Atlas Air Worldwide en Air Transport Services uit de Verenigde Staten. De online retailer wil volgens de bronnen volgend jaar al voorbereidingen treffen voor zijn eigen vliegtuigen.

Controle
Met deze nieuwe stap probeert Amazon meer controle te krijgen over zijn logistieke operatie. Het bedrijf zet al eigen vrachtwagens in om producten tussen distributiecentra te vervoeren. De last mile van non-food items wordt nog wel uitgevoerd door externe partners USPS, FedEx en UPS. Dit lijkt in 2016 te veranderen met de introductie van Amazon’s eigen transportation network. Ook zijn er plannen voor bezorging met eigen drones (Prime Air).

Pogingen
Amazon heeft in het verleden al verschillende malen geprobeerd om een eigen koeriersdienst van de grond te krijgen. In 2014 testte het een dergelijke service in San Francisco, maar een verdere uitbreiding bleef uit. Ook in Duitsland en Groot-Brittannië deed het bedrijf een poging om de last mile zelf af te handelen.

Beeld: Geekwire.