Twinkle | Digital Commerce

‘Online groei vraagt miljoenen magazijnmeters per jaar’

2017-05-27
180101
  • 1:38

De komende vijf jaar is 15 miljoen vierkante meter aan logistieke ruimte nodig om de groei van e-commerce in Europa op te vangen. Vooral Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk zijn gewilde magazijnlanden, maar ook Nederland geldt als ‘hotspot’.

Dat meldt Prologis, één van de grootste partijen in logistiek vastgoed in Europa, in een onderzoek met zijn eigen bestand. Het bedrijf geeft aan dat door de groei van e-commerce de laatste drie jaar zo’n 5 miljoen vierkante meter aan nieuwe distributieruimte is ingericht. Dit is 15 procent van het totale aantal vierkante meters aan logistieke ruimte in Europa.

Aandeel groeit
De komende jaren zal dit aandeel alleen maar toenemen, voorspelt Prologis. Voor elke 1 miljard euro aan extra e-commerce omzet in Europa is 77 duizend vierkante meter aan logistiek vastgoed nodig.

Vooral kleine dc’s
De helft van de e-commerce magazijnen die in de afgelopen drie jaar zijn ingericht bestaan in oude gebouwen, de andere helft werd nieuw uit de grond getrokken. 57 procent van al deze dc’s was kleiner dan 40 duizend vierkante meter.

Populaire landen
De dc’s zullen in de toekomst voornamelijk in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk worden gerealiseerd. Nederland, Polen en Tsjechië worden ook bestempeld als hotspots voor nieuwe e-commerce dc’s.  

Personeel
De groei van online verkoop en het aantal logistieke vierkante meters biedt 200 duizend mensen de komende vijf jaar een baan, meldt het onderzoek. Deze mensen zijn nodig om de vraag van online winkelende consumenten te kunnen beantwoorden.

Tekort aan vrachtwagenchauffeurs
Groot-Brittannië heeft nu al te kampen met een ernstig tekort aan vrachtwagenchauffeurs. De UK heeft met de huidige e-commerce ontwikkelingen zo’n 60 duizend extra chauffeurs nodig, terwijl er maar 20 duizend per jaar bijkomen. De overheid wordt gevraagd om meer te investeren in trainingprogramma’s ten behoeve van nieuwe chauffeurs.

Coolblue en Wehkamp
In ons land openden Wehkamp en Coolblue recent een nieuwe schuur. Beide bedrijven hebben extra grondruimte, om in de toekomst uit te kunnen breiden.