Twinkle | Digital Commerce

Europese Commissie onderzoekt e-bookcontracten Amazon

2017-11-11
180101
  • 1:08

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de e-book verkoopactiviteiten van Amazon. Brussel wil weten of Amazon het via afspraken met uitgevers voor andere webwinkels onmogelijk maakt om te concurreren in e-books. Bij machtsmisbruik kan een officiële aanklacht worden ingediend.

Het onderzoek is specifiek gericht op de clausules die in contracten met uitgevers zijn opgenomen. Hierin zou staan dat uitgevers hun afspraken met Amazon-concurrenten moeten doorgeven aan de retailreus. Zo weet Amazon welke partijen gunstigere deals sluiten met uitgevers.

Betere deals
De Europese Commissie denkt dat Amazon door deze regels altijd betere deals kan sluiten met uitgevers dan andere webwinkels. Oneerlijke concurrentie, vindt de commissie dat. ‘Het is mijn plicht om te verzekeren dat de afspraken van Amazon met uitgevers niet schadelijk zijn voor consumenten, door te voorkomen dat andere e-bookdistributeurs efficiënt kunnen innoveren en concurreren met Amazon’, aldus eurocommissaris Margrethe Vestager volgens Nu.nl. ‘Ons onderzoek zal aantonen of zulke zorgen gerechtvaardigd zijn.’

Nederland
Amazon verkoopt sinds vorig jaar e-books op Amazon.nl. Bij de start stonden ruim twaalfhonderd Nederlandstalige en zo'n 2,5 miljoen anderstalige e-books op de site. Ook verkoopt Amazon sinds eind 2014 zijn e-reader Kindle in Nederland. Op onze markt voor e-books concurreert Amazon vooral met Bol.com, dat ongeveer dertigduizend Nederlandse titels in het assortiment heeft.