De strijd rond de verkoop van tweedehands e-books tussen Tom Kabinet en twee Nederlandse uitgeversverbonden gaat nu door op het juridisch hoogste Europese niveau. E-books mogen volgens de vertegenwoordigers van uitgevers niet worden doorverkocht, omdat dit een schending van auteursrecht zou zijn.
De rechtbank Den Haag stelde vandaag vragen aan beide partijen over de zaak, die al drie jaar loopt. Tom Kabinet kreeg in 2015 gelijk van het gerechtshof Amsterdam over het doorverkopen van e-books, mits het originele exemplaar legaal is aangeschaft. De start-up moet daarbij actief controleren, via onzichtbare watermerken in de digitale boeken. Van elk verkocht tweedehandsje gaat nu 50 eurocent naar de auteur.
Eén koper per e-book
Maar de uitgeversverbonden vinden dit niet voldoende. Volgens hen is een e-book bestemd voor één koper. ‘Zoals de Amerikaanse schrijver Scott Turow zei: “Welke sukkel koopt straks nog een nieuw boek als je het veel goedkoper tweedehands kunt kopen?”’, zei Martijn David van het Nederlandse Uitgeversverbond (NUV) eerder. ‘Bij fysieke boeken ben je het kwijt als je het verkoopt. In de digitale wereld bestaat dat niet en verdubbel je het alleen maar.’
Europees Hof van Justitie
De zaak wordt waarschijnlijk volgend jaar behandeld door het Europees Hof van Justitie. Tom Kabinet mag ondertussen doorgaan met zijn activiteiten.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
Jarenlange e-book strijd door naar Europees niveau
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.