Twinkle | Digital Commerce

Tom Kabinet start Toms Leesclub in tweedehands e-books

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:49

Tom Kabinet, de startup voor tweedehands e-books, is een leesabonnement gestart. Consumenten kunnen voor 3,99 euro per maand lid worden van Toms Leesclub, om tegen een lage prijs van 1,75 euro een tweedehands e-book te kopen.

‘Recente initiatieven op de Nederlandse boekenmarkt (onder andere Bliyoo van Bruna, red.) bieden e-books in abonnementsvorm aan’, schrijft Tom Kabinet in een persbericht. ‘De bedrijven achter deze abonnementsvormen hebben het liefst dat u als klant voor het abonnementstarief zo min mogelijk leest, dan blijft er immers meer abonnementsgeld over voor de exploitant. Tom Kabinet wil het lezen juist stimuleren en draagt daarom een niet-verplichte bijdrage voor ieder gelezen boek af. Hoe meer er wordt gelezen, hoe meer er wordt uitbetaald aan de rechthebbenden.’

E-book doneren
Het lidmaatschap is een week gratis als een consument een eigen e-book ‘doneert’ aan Tom Kabinet. Hoe meer e-books hij schenkt, hoe langer hij gratis lid is van Toms Leesclub. De prijs van 1,75 euro per boek blijft bestaan. Deze tweedehandsjes koopt de consument om vervolgens weer aan Toms Leesclub te doneren in ruil voor gratis lidmaatschap.

Koppeling met verkopers
Tom Kabinet heeft koppelingen met e-bookverkopers Bol.com, Blz, Boeken.com, eBook.nl, Libris en Kobo. Klanten kunnen via deze koppeling inloggen bij deze partijen om het gekochte e-book aan Tom Kabinet te doneren.

Rechtszaken
Tom Kabinet heeft een hoop te stellen gehad vanaf zijn oprichting in 2014. Het jonge bedrijf werd vorige zomer aangeklaagd door het Nederlands Uitgeversverbond (NUV), omdat het onmogelijk zou zijn om in tweedehands e-books te handelen. Het NUV kreeg ongelijk, maar won in januari wel het hoger beroep waarin de bond stelde dat Tom Kabinet in illegale e-books handelt. De startup mocht zijn activiteiten alleen voortzetten als het een manier vond om te bewijzen dat de e-books legaal verkregen waren.

Tijd is rijp
Toms Leesclub is de oplossing. ‘De lancering van vandaag onderstreept de gedachte dat als de tijd ergens rijp voor is, geen tegenkracht groot genoeg is om het nog langer tegen te houden’, meldt het bedrijf. ‘Op korte termijn verwachten we tienduizenden leden aangesloten te hebben. Voor het einde van dit jaar zal Tom Kabinet ook de vleugels uitslaan naar andere Europese landen.’