Twinkle | Digital Commerce

‘Shopper gebruikt smartphone vooral thuis om te kopen’

2017-10-05
180101
  • 1:23

Consumenten winkelen het liefste vanuit huis op hun mobiele apparaten. 96 procent van de online aankopen op de tablet gebeurt vanuit huis, via de smartphone is dit 76 procent. Daarbij wordt op alle apparaten meestal voorafgaand aan de levering al betaald (87 procent).

Dat blijkt uit de eCommerce Payment Monitor over het gehele jaar 2014. Het onderzoek werd uitgevoerd door GfK in samenwerking met belangenvereniging Thuiswinkel.org en Currence, merkeigenaar van iDeal.

Achteraf betalen
Zoals ook al tijdens het Online Betaal Congres door Max Geerling van Betaalvereniging Nederland werd verteld, zijn in 2014 zo’n 127,4 miljoen online aankopen gedaan. IDeal was het meest gebruikte betaalmiddel (54 procent), vóór de creditcard (11 procent). De artikelen werden vooral voorafgaand aan de levering afgerekend (87 procent), bij achteraf betalen werd vooral de acceptgiro (6 procent) gehanteerd of werd er gepind (4 procent).

IDeal op smartphone
Voor 18 procent van de online aankopen is een mobiel apparaat gebruikt. Dit komt neer op ruim 23 miljoen aankopen. Waar iDeal in de eerste helft van het jaar op de smartphone nog terrein verloor aan de creditcard, was het Currence-betaalmiddel in de tweede helft van het jaar de populairste (31 procent) op dit apparaat.

Aankoopbedrag
Omdat via mobiele apparaten vooral in het segment media en entertainment (cd’s, dvd’s, boeken) wordt gekocht, is het gemiddelde aankoopbedrag nog relatief laag, meldt Thuiswinkel.org.  Het aankoopbedrag via de smartphone is daarbij lager dan via de tablet. Op desktops en laptops wordt gemiddeld voor 121 euro gekocht.

Lees ook:
‘Storingsvrij iDeal is binnen twee jaar haalbaar’ (25-3-2015)