Twinkle | Digital Commerce

‘Verbod op nachtwerk in België voor zomer opgeheven’

2017-11-11
180101
  • 1:04

De Belgische regering wil het verbod op nachtwerk voor e-commerce bedrijven opheffen. Nog voor de zomer moet er een wetswijziging komen, zo pleit vicepremier en minister van Digitale Agenda, Alexander De Croo.

In België zijn bedrijven verplicht om om acht uur ’s avonds het werk neer te leggen. Dit zorgt ervoor dat buitenlandse webwinkels veel omzet wegsnoepen van Belgische e-commerce ondernemers, omdat zij wel ’s avonds laat en ’s nachts orders kunnen blijven verwerken en zo sneller kunnen leveren aan consumenten.

Nederland is goedkoper
Een groot probleem, meldde handelsfederatie Comeos al in januari. ‘De Belg kiest veel gemakkelijker voor buitenlandse handelaars dan in onze buurlanden het geval is. En de Belgische handelaar die competitief wil zijn, verhuist zijn online activiteiten naar de buurlanden. Waarom zou hij ook een logistiek centrum in België uitbouwen, als het vanuit Nederland goedkoper kan, efficiënter kan werken en hij zijn klanten veel sneller kan bedienen?’

Extra banen
De Croo wil hier snel verandering in zien, omdat de spertijd in zijn ogen zorgt voor een belemmering van de Belgische economische groei. Kris Peeters, minister van Werk, verwacht dat het schrappen van het verbod op nachtwerk veel extra banen zal opleveren.