Twinkle | Digital Commerce

Bouw ‘Venlo e-commerce Logistic Campus’ start deze maand

2017-05-27
180101
  • 1:48

Groep Heylen slaat deze maand de eerste paal van een groot nieuw e-commerce distributiecentrum in Venlo. Eind dit jaar moet het dc van 14 hectare klaar zijn. Verschillende partijen gaan er gebruik van maken, welke is nog niet bekend.

Groep Heylen kondigt vandaag de bouwstart aan van wat het bedrijf de ‘Venlo e-commerce Logistic Campus’ noemt. Met een omvang van circa 140.000 vierkante meter wordt het groter dan eerder werd gemeld (13 hectare). Het wordt bijvoorbeeld ook iets groter dan het laatste dc dat Zalando liet bouwen, in Mönchengladbach (134.000 m2). Twinkle kreeg daar een kijkje in de keuken.

Schaalvoordelen
Het gebouw van Groep Heylen, dat in de hoogte nog zou kunnen groeien, gaat fungeren als een ‘collaborative warehouse’. Verschillende spelers kunnen profiteren van gedeelde voorzieningen en andere schaalvoordelen. Het concept achter de ‘Venlo e-commerce Logistic Campus’ kwam op initiatief van Groep Heylen tot stand, in samenwerking met Trade Port Noord Venlo, de provincie Limburg en de gemeente Venlo.

Logistieke hotspot
De aanstaande bouw bevestigt de populariteit van Venlo als vestigingsplaats voor e-fulfilment centra. Volgens Groep Heylen, dat hoofdkantoor houdt in het Vlaamse Herentals, is de keus op Nederlands Limburg gevallen vanwege de voorkeur van retailklanten. ‘De activiteiten die ze willen ontplooien zijn vooral op de Nederlandse en Duitse markt gericht. Trade Port Noord Venlo ligt perfect in de logistieke hotspot en daarmee centraal voor een breed deel van Europa. In dat opzicht is België dus iets minder interessant’, verklaarde Ralph Caspanni van Heylen eerder.

Banen
De steun van de stad Venlo en de provincie Limburg heeft meegespeeld in de locatiekeuze. Het nieuwe dc zal volgens Heyen zeker 750 nieuwe banen scheppen in de regio. De investeerder in en ontwikkelaar van logistiek vastgoed acht niet uitgesloten dat dat aantal op termijn kan oplopen tot vijftienhonderd of zelfs tweeduizend arbeidsplaatsen.

Beste locaties voor e-fulfilmentcentra
Zuid-Nederland, waar Venlo toe behoort, bezet de vierde plek op een lijst met de beste locaties voor e-fulfilmentcentra, achter Rijnland-Palts, Saarland (beide in Duitsland) en Wallonië. West-Nederland is als vijfde genoteerd op de lijst van PwC, Vlaanderen als zesde.

Lees ook: Investeringen in e-commerce vastgoed forst gestegen (13 februari 2015)