Twinkle | Digital Commerce

Roemrucht Fab.com in andere handen

2017-05-27
180101
  • 1:29

Fab.com is overgenomen door een Ierse fabrikant. Zo snel als de online meubelverkoper is gerezen, zo snel is die ook weer ingezakt. Oprichter Jason Goldberg neemt definitief afscheid van de voormalige e-commerce darling.

Fab.com, ooit begonnen als besloten shoppingcommunity voor homo’s, groeide in enkele jaren uit tot een internationale webspeler op het gebied van woonartikelen. De registratieverlichting werd in 2012 geschrapt. Op dat moment was het bedrijf van Goldberg net in ons land actief geworden.

Eindhoven
Na de injectie van nieuwe kapitaal kondigde Fab de opening van een Europees distributiecentrum aan in Eindhoven. Dat zou werk moeten gaan bieden aan 450 mensen, maar slechts een fractie van het geschetste aantal arbeidsplaatsen werd daadwerkelijk gecreëerd.

De transformatie van een flash sale designer site naar een ‘gewone’ webshop met eigen merken bleek geen succes. In verschillende ontslagrondes werden de meeste van de ooit 750 werknemers op straat gezet.

PCH International
Goldberg was al zeker vanaf de zomer in gesprek met potentiële overnamekandidaten. Gisteren werd bekend dat 'custom design manufactoring company' PCH International de zaak heeft overgenomen voor een onbekend bedrag. De Ierse fabrikant zal Fab inzetten om designers en startups te helpen bij de online verkoop van producten. PCH houdt 35 Fab-medewerkers in dienst.

Hem
Fab-oprichter Goldberg probeert het ondertussen opnieuw met een ander online concept: Hem verkoopt meubels naar de persoonlijke voorkeuren van klanten. Omdat het bedrijf zelf produceert kan de prijs worden gedrukt en de kwaliteit worden gewaarborgd. De ‘luxe Ikea’, zoals Goldberg de startup eerder noemde, begon afgelopen najaar met de internationale webverkoop. Hem staat open voor samenwerking met retailpartners en het beschikt zelf over een fysieke Hem Store in Hamburg. De opening van winkels in Berlijn en Starzach volgt snel, is althans te lezen op Hem.com.