Twinkle | Digital Commerce

Bezorging: de avond en de zondag horen er steeds meer bij

2017-11-11
180101
  • 1:44

Ongeveer honderd zakelijke klanten van PostNL maken momenteel gebruik van avondlevering aan consumenten op dinsdag- en donderdag. Tien webwinkels laten hun pakjes op zondag leveren, waaronder de Bijenkorf vanaf dit weekend.

Dat laat PostNL weten op vragen van Twinkle. Het bedrijf maakte begin vorig jaar bekend ’s avonds te gaan leveren op huisadressen in bijna heel Nederland. Pakketchauffeurs bellen in de avond niet bij de buren aan als ze voor een dichte deur staan.

Kosten
PostNL adviseerde webwinkeliers een tarief van 2 euro te rekenen voor de avondbezorging. Launching customer Coolblue (standaard gratis verzending) besloot de dienst kosteloos aan te bieden. Fonq.nl (gratis bezorging vanaf 20 euro) rekent geen meerkosten, Bol.com (idem) vraagt 99 cent extra voor levering tussen 18.00 uur en 21.30 uur.

Pilotfase
Volgens PostNL-woordvoerster Daphne de Wit is gebleken dat webwinkeliers behoefte hebben aan avondlevering, waar dus nog zo’n honderd andere online retailers gebruik van maken. Tot 40 procent van de orders die het bedrijf op dinsdag en donderdag bezorgt voor afnemers, wordt 's avonds afgeleverd bij consumenten. Ook zij lijken de service te waarderen, wil De Wit maar zeggen. Of de service wordt uitgebreid naar andere avonden weet PostNL nog niet. ‘We zijn nog bezig met deze pilot.’

Zondag
Tien klanten van PostNL laten orders inmiddels op zondag bezorgen, aldus De Wit. Daartoe behoren Coolblue, de BAS Group, Bax-shop.nl en vanaf komend weekend ook de Bijenkorf. PostNL zei eerder tegen Twinkle dat in het tweede kwartaal van dit jaar meer partijen de service zullen gaan aanbieden. De zondagsdienst is nog niet te vinden in het lijstje met bezorgopties voor webwinkels op de PostNL-website.

Gewenning
Met de adoptie van avond- en zondagbezorging door grote online retailers raken webshoppers langzamerhand gewend aan de extra afleveropties. Eerder voegde PostNL de maandag al toe als optionele bezorgdag voor pakketten. Ook voor maandaglevering moeten webwinkeliers een toeslag op hun standaardtarieven betalen.

DHL Parcel
PostNL’s concurrent DHL Parcel startte in september met maandaglevering in ons land, allereerst voor Wehkamp. Het voormalige SelektVracht bezorgt al een aantal jaren ook in de avonduren pakjes bij consumenten.