Twinkle | Digital Commerce

Miljoenenstrop voor Nijhof, Van der Maat en Scheepbouwer

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:53

Paul Nijhof, Berend van der Maat en Ad Scheepbouwer zijn 18 miljoen euro verschuldigd aan Kristiaan Nieuwenburg, op basis van gemaakte afspraken over een ‘succes fee’; Nieuwenburg (foto) zocht in 2011 een koper voor RFS Holland Holding.

De Wehkamp-moeder werd niet verkocht. Toch moeten de drie eigenaren van RFS Holland Holding 18 miljoen euro overmaken aan Nieuwenburg, heeft de rechtbank in Zwolle geoordeeld. De Telegraaf schrijft vanochtend over de zaak.

Kristiaan Nieuwenburg
De toenmalige ceo Paul Nijhof, cfo Van der Maat en voormalig KPN-topman Ad Scheepbouwer kregen eind 2008 de meerderheid van RFS Holland Holding in handen. Verkoper IK-Investment Partners behield een minderheidsbelang. Nieuwenburg, die als partner van de Zweedse investeringsmaatschappij commissaris was bij RFS, werd daar in dienst genomen om het traject naar een mogelijke verkoop te begeleiden; medio 2011 volgde hij Van der Maat op als cfo.

Veiling
Na een marktverkenning volgde een veiling, maar verkoop bleef uit. Paul Nijhof verklaarde later dat er niet te weinig werd geboden voor RFS Holland Holding, eigenaar van Wehkamp, Create2Fit, Fonq.nl en Lacent. ‘Er was brede interesse uit binnen- en buitenland’, aldus de toenmalige topman voorjaar 2012 tegen Management Team. ‘Dat Ahold Bol.com kocht is interessant, maar heeft ons niet beïnvloed. Er werd ook niet te weinig geboden. We hebben serieus gekeken naar de geïnteresseerde partijen, maar hebben uiteindelijk geconcludeerd dat juist onze flexibiliteit en veerkracht, die we hebben met onze commissarissen, maar zonder externe aandeelhouders, het beste kunnen zorgen voor een verdere versnelling van onze groei.’

Dividend
Nieuwenburg zou 18 miljoen euro ontvangen als hij erin zou slagen RFS Holland te verkopen of naar de beurs te brengen, weet De Telegraaf (Blendle). Afgesproken was dat hij - mocht het niet lukken - ook een bedrag zou krijgen als de aandeelhouders daarna dividend uit zouden keren aan zichzelf. Het ging om 5 procent, met een maximum van 18 miljoen euro. Nieuwenburg, thans partner bij EQT in Londen, hield ook na zijn vertrek in 2012 recht op de vergoeding. Daar beriep hij zich op toen de eigenaren eind dat jaar 32 miljoen euro aan zichzelf uitkeerden en RFS-aandelen onderbrachten in eigen holdings. Toen zij weigerden aan Nieuwenburg te betalen, stapte hij naar de rechter. Die gaf hem vorig week gelijk. Hoger beroep staat nog open.