Twinkle | Digital Commerce

PostNL bezorgde gisteren 22 pakjes per seconde

2017-05-27
180101
  • 1:49

PostNL liet gisterenavond na half acht weten dat het bedrijf al 1.016.000 pakketten had bezorgd in dertien uur. Dat komt neer op ruim dertienhonderd pakjes per minuut, ofwel 22 per seconde. Het was de drukste dag in de pakkethistorie van het bedrijf. Tot nu toe.

PostNL stuurde gisteren om 19.37 uur een tweet uit met de laatste stand van zaken. Toen waren al meer dan een miljoen pakketten geleverd, door circa 3.600 bezorgers, bij ongeveer 1 op de 7 Nederlandse huishoudens.

Het was voor het eerst dat PostNL de grens van een miljoen pakjes per dag passeerde, maar het bedrijf sprak al de verwachting uit dat dat deze maand 'nog een aantal keren' zal gebeuren. Vandaag overigens niet; de marktleider verwacht op deze woensdag ongeveer negenhonderdduizend pakketten te leveren.

30 tot 35 procent meer pakjes
PostNL bezorgt in de laatste zes weken van het jaar gemiddeld 30 tot 35 procent pakketen meer dan in de rest van het jaar. In een persbericht noemde het bedrijf Bol.com, Bart Smit en Intertoys als populaire afzenders in deze dagen voor pakjesavond. Eerder deze week liet Bol.com al weten dat de maandag voor 5 december traditiegetrouw de drukste dag van het jaar is voor de webwinkel. Fulfilmentpartner Docdata verwerkte afgelopen maandag het recordaantal van tweehonderdduizend orders voor Bol.com, daarmee goed voor een flink aandeel in de afleverpiek van PostNL gisteren.

Hema kan drukte niet aan
Niet alle partijen blijken berekend op de groei van het aantal online orders. Hema kan bijvoorbeeld niet garanderen dat bestellingen die na 27 november (vorige week donderdag) zijn gedaan, voor aanstaande vrijdag worden geleverd, een aantal producten uitgezonderd. De nummer 10 van de Twinkle100 communiceert dat als volgt bij de bezorginformatie op zijn site:

Een woordvoerder van Hema spreekt in het AD (Blendle) over 'de keerzijde van succes'. Het online ordervolume zou tweederde hoger liggen dan vorig jaar in deze periode.