Twinkle | Digital Commerce

Hotels.nl wint rechtszaak misleidende prijzen bij concurrenten

2017-11-11
180101
  • 1:03

Hotels.nl heeft gelijk gekregen in een rechtszaak rond misleidende prijzen op de sites van Hotel Booker en Hotelkamerveiling.nl. De twee bedrijven dienen voortaan enkel reisprijzen inclusief alle extra kosten te vermelden, volgens beleid van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Het Gerechtshof Den Haag sprak zich vorige week uit in een hoger beroep van Hotels.nl tegen concurrenten Hotel Booker (bekend van Hotelspecials.nl) en Hotelkamerveiling.nl. Het hof volgde daarmee de ACM, dat sinds 2013 strenger controleert op misleidende prijzen in de reisbranche en in oktober de eerste boete uitdeelde aan KLM.

Vanaf-prijzen
De twee gedaagde partijen mogen de onvermijdbare kosten (reserveringskosten, toeristenbelasting, schoonmaakkosten) bij een boeking niet meer pas later in het bestelproces vermelden. De volledige prijs dient direct op de homepage of productpagina en in nieuwsbrieven en advertenties zichtbaar te zijn voor consumenten. Ook zijn vanaf-prijzen en startprijzen waarvoor de reis niet geboekt kan worden niet toegestaan, zo staat in het arrest (pdf).

Boete
Hotel Booker en Hotelkamerveiling.nl krijgen vier weken de tijd om hun prijzen op orde te krijgen. Voor elke dag dat zij daarna niet volledig voldoen aan de eis wordt 2.500 euro boete gerekend.