Twinkle | Digital Commerce

DHL Parcel start uitrol pakketautomaten in Nederland

2017-05-27
180101
  • 1:39

DHL Parcel heeft zijn eerste pakketautomaat in Nederland geplaatst. Klanten van Wehkamp.nl kunnen hun pakje daar laten afleveren en vervolgens oppikken. Voor het eind van dit jaar moeten er tien zogenoemde ‘Parcelstations’ staan op Nederlandse bodem.

Dat laat Hans Dijkzeul, DHL’s directeur e-commerce voor de Benelux, weten aan Twinkle. Het dochterbedrijf van Deutsche Post plaatste in Duitsland al duizenden pakketautomaten, de eerste in ons land staat bij de grote DHL-vestiging aan de Utrechtse Reactorweg.

Wehkamp.nl heeft de afhaaloptie al toegevoegd aan zijn servicepakket op de last mile. ‘Haal je jouw pakketje op bij een DHL Parcelstation, dan ontvang je een persoonlijke ophaalcode per sms of e-mail’, laat het Zwolse bedrijf klanten weten.

Grote steden
DHL Parcel voert gesprekken met onder andere retailers en tankstations om de Parcelstations een plaats te geven, aldus Dijkzeul. Het bedrijf mikt blijkens een wervingstekst op zijn website aanvankelijk op de grote steden: ‘Voor het opzetten van het DHL Parcelstation netwerk in Nederland zijn wij op zoek naar locaties in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht’, meldt DHL Parcel. ‘Een DHL Parcelstation is een zelfstandig werkende machine, waar u als ondernemer geen tijd in hoeft te investeren.’ Een belangrijke voorwaarde is wel dat klanten 7 dagen per week, 24 uur per dag terecht kunnen bij de kluisjeswanden.

Parcel4Me, PostNL en De Buren
DHL Parcel kondigde de plaatsing van pakketautomaten (video) in Nederland afgelopen voorjaar al aan. Parcel4Me, dat Nederland wil bezaaien met pakketautomaten, en PostNL waren de dochter van Deutsche Post met de uitrol net even voor. De marktleider plaatst deze dagen tien pakketautomaten in ons land, voornamelijk op grote stations. De Buren startte enkele jaren geleden al met de bouw van een netwerk van afhaalcentra en afhaalpunten met kluisjes. Postbedrijf Sandd verwierf afgelopen voorjaar een meerderheidsbelang in het Twentse bedrijf.

Pakketbussen
DHL Parcel zal komend jaar ook pakketbussen introduceren in Nederland. Webshoppers kunnen zo’n ‘brievenbus voor pakketten’ aan of voor hun huis plaatsen om orders in te ontvangen.