Twinkle | Digital Commerce

CBS: webwinkelgroei deze zomer geremd

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:13

Internetwinkels en postorderbedrijven hebben afgelopen augustus 6,8 procent meer omzet geboekt dan in dezelfde maand vorig jaar. De groei in juli lag ook rond de 7 procent, terwijl de eerste zes maanden van dit jaar goed waren voor 10 procent groei.

Uit de jongste CBS-cijfers valt voorzichtig op te maken dat de omzetgroei van Nederlandse verkopers op afstand afneemt. Hun gezamenlijke inkomsten namen wel flink toe (met de genoemde 6,8 procent), terwijl de totale detailhandelsomzet in augustus een krimp liet zien (0,7procent). Het CBS relateert dat onder andere aan het lagere aantal koopdagen in de winkelstraten.

Meer verkocht tegen lagere prijzen
Over de hele linie werd er wel iets meer verkocht dan in augustus vorig jaar, maar tegenover het volumeplusje van 0,1 procent stond een prijsdaling van 0,8 procent. De detailhandelsprijzen dalen nu al maanden, bij een groeiend volume. De afgelopen jaren was het beeld juist omgekeerd. De trendbreuk is goed te zien in onderstaande grafiek, waarin de ontwikkeling van zowel de omzet als de afzet is gevisualiseerd:

‘Via postorder en internet’
Het CBS brengt maandelijks alleen de procentuele omzetontwikkeling van de Nederlandse detailhandel in kaart. De genoemde groeicijfers betreffen de detailhandelaren ‘via postorder en internet’. Ze geven geen beeld van de totale online detailhandelsverkopen, benadrukt het CBS; de omzet die ‘reguliere winkelbedrijven’ via internet realiseren wordt in andere categorieën geboekt.