Twinkle | Digital Commerce

KvK: aantal webwinkeliers blijft groeien

2017-05-27
1134966
  • [nieuws]
  • 1:24

Het aantal Nederlandse webwinkeliers groeit. Na het eerste kwartaal waren er zo’n vijfhonderd detailhandelaren ‘via postorder en internet’ meer dan aan het begin van dit jaar, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Eind 2012 nam het aantal webwinkeliers nog wel af.

In het eerste kwartaal van dit jaar schreven zich ruim 2.400 ondernemers in bij de KvK, terwijl er zo’n 1.900 hun activiteiten staakten. De KvK telde in januari, februari en maart 21 faillissementen.

De figuur hieronder zet de ontwikkeling van het aantal verkopers op afstand (exclusief winkelketens en buitenlandse spelers) af tegen die van heel ondernemend Nederland. Duidelijk wordt dat het aantal webwinkeliers is gegroeid (in blauw), terwijl het totale aantal ondernemingen afnam van april 2012 tot en met afgelopen maart:

Te zien is ook dat er eind vorig jaar een negatief saldo was voor verkopers op afstand: toen stopten er meer ondernemers dan er startten. Volgens Paul Wolbers van de KvK betreft het een jaarlijkse dip: ‘We zien dat de groei van het aantal ondernemingen in deze branche na de jaarwisseling zelfs weer groter is dan begin vorig jaar.’

Kip met de gouden eieren
Het aantal webondernemers blijft per saldo dus groeien, maar behalve veel starters zijn er ook veel stoppers te noteren. Omdat het aantal webwinkeliers jaarlijks met enkele duizenden toeneemt, raakt de markt zo langzamerhand verzadigd. Wijnand Jongen, directeur van belangenvereniging Thuiswinkel.org, zei vorig jaar al dat een webwinkel geen kip met gouden eieren (meer) is; een op de vijf webwinkels die aspirant-lid worden van Thuiswinkel.org, is een jaar later uit de lucht.