Twinkle | Digital Commerce

Vijf Britse voorbeelden van click & collect

2017-05-27
180101
  • 1:45

Click & collect
is bijna een must geworden voor (online) retailers. Consumenten verwachten tegenwoordig dat zij hun online bestelde producten ook ergens af kunnen halen, als alternatief voor thuisbezorging. In dit artikel vijf Britse initiatieven op dit gebied.

Asda
Asda is bezig zijn externe click & collect optie, en daarmee zijn aanwezigheid buiten zijn fysieke winkels, uit te breiden in de UK. Het supermarktbedrijf heeft plannen om in 2015 meer locaties te openen waar gekoelde levensmiddelen kunnen worden afgehaald.

Momenteel heeft Asda vierhonderd click & collect punten in Groot-Brittannië, wat uitgebreid moet worden naar veertienhonderd locaties om 70 procent van de Britse bevolking te kunnen bedienen. Twaalf van deze afhaalpunten bevinden zich in Londense metrostations, waar consumenten hun orders uit kluizen kunnen halen.

Ocado
Ocado test een afhaalpunt op de parkeerplaats van een groot winkelcentrum in Hatfield en heeft tegenwoordig bezorgkluisjes staan bij zijn eigen hoofdkantoor in de UK. De online boodschappenservice gebruikt de click & collect locaties om fysiek aanwezig te kunnen zijn voor zijn klanten. Volgens Econsultancy kan Ocado zelf geen winkels openen, omdat de pure player producten van supermarktketen Waitrose in het assortiment heeft.

LloydsPharmacy
Dit netwerk van apotheken startte in augustus een afhaalservice voor online orders. Consumenten kunnen hun medicijnen - mits vóór twee uur ’s middags besteld - de volgende dag ophalen in een van de fysieke vestigingen van LloydsPharmacy.

Tesco
Ook Tesco zet in op bezorgkluizen in twee van zijn vestigingen. De kluisjes zullen de wachttijd bij de klantenservice verkorten, is het idee. Online shoppers krijgen na de bestelling een code gesmst waarmee een van de veertig lockers in het filiaal geopend kan worden. De dienst is nu alleen beschikbaar voor online bestelde kleding, omdat levensmiddelen nog niet koel kunnen worden gehouden in de kluisjes.

Post Office
Sinds augustus kunnen alle online retailpartners van Post Office hun klanten een click & collect optie bieden in de webshop. Post Office heeft momenteel 10.500 afhaallocaties in het land. Ook wil het in 2015 aparte winkels openen met daarin - wederom - kluiswanden voor online orders.

Bron: Econsultancy