Twinkle | Digital Commerce

Parcel4Me wil Nederland bezaaien met pakketautomaten

2017-05-27
180101
  • 1:53

Last Mile Logistics heeft de eerste pakketautomaat geplaatst onder de vlag van Parcel4Me. De ambities zijn groot: met 750 automaten in heel Nederland wil de nieuwkomer 10 procent van alle webwinkelpakketten een tijdelijke plaats geven.

Dat heeft medeoprichter Coen van Geijn van Parcel4Me laten weten. Hij verwacht dat Nederlandse webshoppers al op relatief korte termijn miljoenen pakjes per jaar zullen oppikken bij de nieuwkomer. ‘We denken dat over een paar jaar tien procent van alle webwinkelbestellingen via onze automaten wordt afgehandeld’, zegt hij tegen de NOS.

Eerste automaten
Last Mile Logistics (LML) maakte begin dit jaar bekend ‘Onbemande-pakket-afhaalpunten’ te zullen testen bij de Tilburg University en de TU Eindhoven. In eerstgenoemde stad is inmiddels zo’n kluisjeswand voor pakketten geplaatst, studenten in de lichtstad krijgen er binnenkort een. De komende tijd moet duidelijk worden welke webwinkels (direct of indirect) met de logistiek dienstverlener in zee gaan om de last mile naar de klant af te leggen.

Parcel4Me app
Webshoppers die bestellen bij een aangesloten webwinkel kunnen opteren voor aflevering bij Parcel4Me. Als het pakket in een kluisje is gedropt, krijgen ze via de app van Parcel4Me de mededeling dat ze hun order op een voor hen goed moment kunnen komen oppikken.

Het concept van Parcel4Me wordt geïntroduceerd in onderstaande video:

De Buren, DHL en PostNL
Het concept van LML lijkt op dat van De Buren, dat enkele jaren geleden al begon te bouwen aan een netwerk van afhaalcentra en afhaalpunten. Postbedrijf Sandd verwierf afgelopen voorjaar een meerderheidsbelang in het Twentse bedrijf. DHL staat aan de vooravond van een Nederlandse pilot met pakketautomaten, waarvan er in Duitsland al zo’n drieduizend staan. PostNL test al sinds eind 2012 een pakketautomaat voor webwinkelbestellingen in Almere, maar daar blijft het vooralsnog bij.

Pakketkasten aan huis
Uit de demovideo van Parcel4Me blijkt dat LML de kluiswanden niet alleen op openbare plekken als benzinestations en winkels wil plaatsen, maar ook in kantoren. Daarnaast spreekt uit het filmpje de ambitie om pakketkasten te leveren die webshoppers bij hun huis kunnen plaatsen. DHL heeft ook op dit vlak soortgelijke plannen voor de Nederlandse markt. Logixbox en LockBox bieden in ons land overigens al pakketkasten aan.