Twinkle | Digital Commerce

Japanse Rakuten koopt Amerikaanse cash back site

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:09

Het Japanse Rakuten heeft een grote Amerikaanse vangst gedaan. Het bedrijf kocht Ebates, een platform vol cash back acties, voor een overnamebedrag van 1 miljard dollar.

Rakuten wil met zijn nieuwe aanwinst een betere positie krijgen op de Amerikaanse retailmarkt, laat het weten in een persbericht. Ebates is een site waarop consumenten cash back acties kunnen vinden van verschillende offline en online retailpartijen in de VS. Om toegang te krijgen tot de acties dienen bezoekers zich eerst aan te melden op het platform. Het bedrijf werd in 1999 opgericht en boekte in 2013 een jaaromzet van 167.4 miljoen dollar.

Rakuten in Frankrijk, UK, Duitsland
Het is niet de eerste keer dat Rakuten een overname doet buiten zijn thuisland Japan. Eerder kocht het al bedrijven in Groot-Brittannie (Play.com), Frankrijk (PriceMinister) en Duitsland (Tradorioa). Ook in de VS had het al een onderneming in bezit: Buy.com. In Japan is Rakuten vooral groot door Rakuten Ichiba, een site die het aanbod van tienduizenden retailers bundelt voor Japanse consumenten. Rakuten verdient aan verkoopcommissies binnen dit webwinkelcentrum en aan value-addes services als de uitgifte van creditcards en diensten in de reisbranche.

30 procent omzetgroei
Het Japanse bedrijf boekte vorig jaar een recordomzet van 518,6 miljard Japanse yen, ofwel ruim 3,7 miljard euro. Een groei van 29,5 procent ten opzichte van de omzet in 2012.