Twinkle | Digital Commerce

Zooplus stelt omzetverwachting naar boven bij

2017-05-27
180101
  • 1:44

Online dierenwinkel Zooplus heeft een goed eerste half jaar achter de rug, waarin zowel de omzet als de winst fors toenam. Bestuursvoorzitter Cornelius Patt ziet in de cijfers een bevestiging van de ‘meerwaardegeoriënteerde groeistrategie’.

In de eerste helft van dit jaar boekte Zooplus 257 miljoen euro aan inkomsten, 29 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De groei in het tweede kwartaal was nagenoeg gelijk aan die in het eerste kwartaal, rapporteert (pdf) het bedrijf.

60 procent meer winst
Zooplus verwacht 2014 af te kunnen sluiten met een omzet van meer dan 530 miljoen euro, tegenover de ruim 500 miljoen euro die eerder werd genoemd. De winst zal naar verwachting rond de 6 miljoen euro uitkomen, ongeveer 60 procent meer dan vorig jaar; in 2013 schreef de pure player overigens voor het eerst zwarte cijfers na een verliesgevende periode.

Sleutelmarkten
Uit de afgelopen jaarcijfers bleek al dat Zooplus buiten de Duitse thuismarkt harder groeit dan daarbinnen. Patt laat weten dat het bedrijf streeft naar online marktleiderschap op ‘alle Europese sleutelmarkten’, zonder die nader te definiëren in het cijferbericht. Met 35,86 miljoen euro was ons land vorig jaar goed voor ruim 8 procent van de Zooplus-omzet.

Focus op bestaande markten
De focus van Zooplus ligt op de bestaande Europese markten, liet het bedrijf eerder wel weten. In een presentatie (pdf) bij de afgelopen jaarcijfers (pdf) meldde het Duitse bedrijf zijn kostenstructuur verder te willen verbeteren en een nieuwe strategie te willen uitstippelen om zijn internationale logistiek te optimaliseren. Discountlabel Bitiba moest in meer van zijn markten worden uitgerold en inmiddels draait de webwinkel ook in Nederland.

Zooplus in Nederland
Vorig jaar opende Zooplus een logistiek centrum in Polen. In Nederland is de huisdierenshop al sinds september 2008 aanwezig met een distributiecentrum in Tilburg. In 2009 werd in dezelfde stad een tweede centrum geopend voor de belevering van klanten in Frankrijk, Engeland en de Benelux. Zooplus houdt hoofdkantoor in München. Het bedrijf was vorig jaar in de race voor de titel 'Logistieke Webshop van het Jaar', maar de bijbehorende award ging naar Futurumshop.