Twinkle | Digital Commerce

Spar start maaltijdenservice

2017-05-27
180101
  • 2:12

Bij zeven vestigingen van Spar is het sinds kort mogelijk om maaltijden te bestellen. Orders kunnen kosteloos worden afgehaald of voor 4,95 euro thuis worden bezorgd. Met ‘Eet smakelijk!’ speelt de supermarktketen in op het groeiende aantal zelfstandig wonende ouderen.
 
De directie van Spar Holding B.V. tekende afgelopen najaar een intentieovereenkomst met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Afgesproken werd dat de winkelformule zich zal inspannen om met zijn productaanbod en diensten ‘de zelfredzaamheid van buurtbewoners te ondersteunen’.

Voedingscentrum
De nieuwe bestelservice sluit hier op aan. Gebruikers van de service kunnen kiezen uit 75 reguliere maaltijden, maar ook natriumbeperkte en gemalen maaltijden, verschillende wisselmenu’s, salades, soepen en nagerechten. Ze worden door professionele koks ambachtelijk bereid volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Bestellen kan online of via een formulier (zie brochure in pdf).

Test
E-commerce manager Richard Beukeboom sprak eerder dit jaar met Twinkle al over de aanstaande tafeltje-dek-je dienst van Spar, die nu dus wordt getest (voorbeeld). De komende maanden zal Spar ervaring opdoen met de maaltijdenservice, die bij gebleken meerwaarde breder uitgerold zal worden.

Spar en e-commerce
Spar startte een jaar geleden, net nadat Beukeboom bij de keten begon als e-commerce manager, een pilot met online verkoop. Op basis van de ervaringen met - ook toen - zeven testgebruikers haakten in september zo’n vijftig ondernemers aan op het Magento-platform. Nog steeds worden winkels op het platform aangesloten.

Fulfilment in de winkel
Spar-ondernemers zijn niet verplicht om de online verkoopmodule aan hun winkel te koppelen. Als ze dat doen, moeten ze zowel gratis afhalen in de winkel als bezorgen aan huis faciliteren. De franchisers verkopen alleen producten online die ze op dat moment op voorraad hebben in hun winkel, van waaruit de fulfilment plaatsvindt.

Passer
In het maartnummer van Twinkle vertelde Beukeboom dat destijds ongeveer één op de vijf Spar-winkeliers online verkocht. ‘Als je met een passer een straal van tien kilometer trekt om alle winkels, dan dek je zo goed als heel Nederland’, zei hij over het online afzetpotentieel. Ondernemers kunnen zelf bepalen tot hoe ver ze orders uit willen rijden. ‘Exclusiviteitsrechten zijn er niet.’

Same day delivery
Beukeboom ziet naast de maaltijdenservice nog veel meer mogelijkheden voor e-commerce met een lokaal tintje. Same day delivery, met tijdvakken van één uur, staat op het wensenlijstje, net als de optie voor ondernemers om een lokaal assortiment van boerderijen of telers aan hun webaanbod toe te voegen. Beukeboom wil de pilot met De Buren, voor het afhalen van boodschappen in kluisjes, gaan uitbreiden en hij denkt dat de Spar-winkels door hun locatie ook geschikt zouden kunnen zijn als afhaalpunt van weborders bij bijvoorbeeld Hema of Blokker. ‘Die zijn meestal niet te vinden in de dorpen waarin onze ondernemers werken.'